Земля

Кабмін зняв обмеження на виділення землі учасникам АТО

Уряд України скасував норму, згідно з якою загальний розмір виділеної учасникам АТО землі залежав від площі переданих в оренду на конкурсних засадах земельних ділянок державної власності.

Як зазначається на урядовому сайті, відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив на своєму засіданні в середу.

Згідно з повідомленням, раніше уряд встановив, що загальний розмір виділеної учасникам АТО землі не може перевищувати 25% площі ділянок державної власності, право оренди яких було реалізовано на торгах.

Як зазначається з посиланням на першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка, через дії цієї норми уповільнився процес передання землі учасникам АТО.

"Тому під час зустрічей з організаціями ветеранів АТО ми знайшли той формат, який їх влаштовував би", - пояснив скасування обмежень М.Мартинюк.

За даними Кабміну, з моменту ухвалення в липні 2014 року рішення уряду виділяти землю учасникам АТО і станом на початок 2018 року в їхню власність було передано 117,28 тис. гектарів.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 7 червня 2017 року затвердив Стратегію удосконалення управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, згідно з якою впроваджено уніфіковані правила при розпорядженні землями. Зокрема, передання державних земель в оренду здійснюється виключно на аукціонах на єдиних стартових умовах - на термін до семи років при ставці не нижче ніж 8% нормативної грошової вартості цієї землі.

Крім того, було введено жорсткий розрахунковий норматив площі землі, яка може бути передана на місцевому рівні безоплатно, - не більше ніж 25% площі земель, переданих в оренду на конкурсних засадах за попередній звітний період (квартал).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ