Земля

ВР продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

За відповідний законопроект №7350 у цілому на засіданні в четвер проголосували 236 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, перед введенням в Україні обігу сільгоспземель спочатку необхідно розробити й ухвалити законодавчу базу щодо формування розвиненої мережі фермерських господарств і сільгоспкооперативів.

"Скасування в умовах воєнного стану й економічної кризи мораторію ... без урегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення є загрозою як національній, так і продовольчій безпеці нашої держави", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документа вважають, що продовження мораторію дасть змогу зняти соціальну напруженість, яка виникла в суспільстві на тлі політичних спекуляцій із цього питання, і надасть певний час для розробки механізму впровадження прозорого ринку земель сільгосппризначення.

"Влада не проводить інформаційно-роз'яснювальної роботи (про необхідність упровадження ринку сільськогосподарських земель - ІФ) ... Люди не готові до відкриття ринку, тому що їм роками в голову вкладали страхи", - сказав у парламенті співавтор законопроекту Сергій Лабазюк.

За його словами, під час запуску продажу землі необхідно створити рівні умови гри на ринку та чітко визначити відповідальність кожного органу влади в ході проведення земельної реформи.

В.Лабазюк вважає, що перед скасуванням мораторію на продаж земель сільгосппризначення необхідно завершити інвентаризацію сільгоспземель, провести обговорення і консультації з експертами та учасниками ринку.

"Ми маємо ухвалити рішення в інтересах людей. Прошу прийняти законопроект за основу і в цілому", - звернувся він до депутатів з трибуни парламенту.

Як повідомлялося, Верховна Рада наприкінці жовтня 2016 року продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений у 2002 році, до 2018 року. Парламент також доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ