Земля

Порошенко занепокоєний низьким рівнем оцифровки даних земельного реєстру

Президент України Петро Порошенко занепокоєний низьким рівнем оцифровки даних Державного земельного кадастру, який за різними оцінками становить 50%.

"Мене непокоїть стан справ у земельному кадастрі з оцифрування земельного кадастру. За різними оцінками на сьогоднішній день оцифровано в межах 50% даних. Це абсолютно неприйнятно. Ми говорили про це з урядом, у нас була окрема програма Світового банку, виділено на це близько $80 млн. Про жодний ринок землі, про жодне продовження земельних реформ, про жодну боротьбу з рейдерством не будемо говорити, доки у нас не буде прозорого та ефективного реєстру", - повідомив він у п'ятницю під час засідання Національної ради реформ.

За словами П.Порошенка, на засіданні Ради регіонального розвитку 24 жовтня було вирішено, що найближчим часом буде ухвалено законопроект, який з одного боку спростить процедуру реєстрації земельних прав, а з іншого зробить її прозорою і ліквідує поле для корупції.

"Крім того, як стимул для об'єднаних територіальних громад ми передамо їм право розпорядження земельними ділянками, які досі були в розпорядження центральної влади, держави. Думаю, що це і є продовження нашої політики децентралізації. Тим громадам, які ще не вирішили об'єднатися, ми говорили, що цей процес добровільний. Настійно рекомендуємо прискорити цей процес, доки це право буде в руках держадміністрацій, але після об'єднання громад воно автоматично передається їм", - зазначив глава держави.

Крім того, на думку президента, важливим завданням є ліквідація подвійних реєстрів, які є тереном для рейдерських захоплень землі.

"У нас має бути один реєстр, пропонується, щоб він був у Держгеокадастрі. Доступ до цього реєстру повинен мати реєстратор, для того щоб уникнути непорозумінь, і нотаріус. В робочому порядку ми з урядом і прем'єр-міністром обговоримо нормативні документи, які потребують вдосконалення і рішення за якими мають бути ухвалені", - сказав П.Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ