Земля

Депутати зареєстрували альтернативний урядовому законопроект про "земельну децентралізацію"

Альтернативний урядовому законопроект №7118-1 про передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам зареєстрували в парламенті 34 народні депутати.

Як пояснив один з авторів законопроекту, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч, урядовий законопроект не прописує питання повноважень держорганів щодо затвердження містобудівної документації, нормативної грошової оцінки земель за межами населених пунктів.

У законопроекті Кабміну №7118 також не прописаний порядок встановлення і зміни меж територіальних громад, порядок передачі в приватну та комунальну власність земель колишньої колективної власності тощо.

"Усього перерахованого немає в урядовому законопроекті, а це величезний комплекс корисних і украй важливих норм. Так чи так, наш альтернативний законопроект, згідно з процедурою, розглядатиметься у зв'язці з основним. Тому це просто необхідно було зробити", - резюмував О.Кулініч.

Депутатський законопроект №7118-1 практично повністю дублює раніше зареєстрований у ВР законопроект №4355.

За словами О.Кулініча, згаданий законопроект №4355, який передає землі за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад і в розпорядження тих громад, які ще не об'єдналися, готовий до ухвалення в другому читанні, і реєстрація альтернативного законопроекту ніяк на нього не вплинула.

"Головна відмінність від законопроекту №4355, який уже пройшов перше читання в Раді і друге читання в аграрному комітеті, в тому, що новим законопроектом (№7118-1 - ІФ) землі за межами населених пунктів передаються лише об'єднаним територіальним громадам", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Депутат уточнив, що ця норма є ключовою у позиції уряду, який вважає це стимулом для прискорення процесу об'єднання територіальних громад.

О.Кулініч пояснив, чому депутати вирішили зареєструвати на додаток до законопроекту №4355 свій законопроект, який майже повністю повторює його норми.

"У разі якщо урядовий законопроект буде винесений на голосування раніше за законопроект №4355, ніхто, на жаль, не змусить розглядати законопроект №4355 у комплексі з цим законопроектом. Відповідно, якщо урядовий законопроект ухвалять, усі норми законопроекту №4355 будуть втрачені", - вважає народний депутат.

За його словами, подальша доля всіх перерахованих законопроектів залежатиме вже від голосування у Верховній Раді.

Як повідомлялося, законопроект №4355 був зареєстрований групою більш ніж із 40 народних депутатів у березні 2016 року, а у квітні минулого року прийнятий в першому читанні, але поки що не був винесений на друге читання.

У вересні цього року уряд зареєстрував у Верховній Раді власний законопроект, який передбачає передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ