Події

Для верифікації списків "ДНР" щодо осіб, які перебувають на волі в Україні, потрібні політичні домовленості в Мінську

В Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини уточнюють, що завершено верифікацію списків "ДНР" щодо осіб, яких тримають у місцях позбавлення волі на підконтрольній владі України території, але домовленості щодо верифікації осіб, які на волі, може бути досягнуто лише в рамках тристоронньої контактної групи.

"Є різні категорії осіб, які підлягають верифікації. Є особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, тобто вони або відбувають покарання, або ж стосовно них триває слідство і їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою... Верифікація щодо місць несвободи відбулася. Зараз йдеться про те, щоб верифікувати тих осіб, які не перебувають у місцях позбавлення волі. Але для того, щоб здійснити цю верифікацію, потрібні політичні домовленості в Мінську. Ми сподіваємося, що найближчим часом їх буде досягнуто. І ми зможемо, в принципі, зробити і це", - сказав представник Офісу українського омбудсмена Михайло Чаплига в коментарі журналістам у Києві в четвер.

Говорячи про те, чому до процесу було залучено Офіс омбудсмена, він зазначив, що "головною заковикою був вибір інституції, якій довіряють усі сторони "мінського процесу".

"Так було вирішено, що Офіс омбудсмена - це інституція, якій довіряють усі. Потім у Мінську йшлося про те, щоб матері осіб, які перебувають на території, підконтрольній Україні, також були присутні. В результаті на майданчику ОБСЄ відбулася верифікація за участю представників Офісу уповноваженого, чотирьох представників матерів і представника ОБСЄ", - розповів М.Чаплига.

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про те, яка ситуація з верифікацією списків "ЛНР", представник Офісу українського омбудсмена сказав: "Щодо "ЛНР" верифікація так само відбувається за тією самою схемою. Там осіб менше, це простіше, ми сподіваємося, що процес завершиться швидше".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ