Події

"Ot Vinta" стала заручником істерії та необґрунтованих фобій деяких кіл у Польщі

У посольстві України в Польщі сподіваються, що інцидент, коли польські прикордонники не пустили до країни український гурт "Ot Vinta", пояснивши це тим, що діяльність музикантів начебто становить загрозу державному устрою і громадській безпеці, більше не повториться.

"Ми поважаємо суверенне рішення польської сторони, яка, мабуть, вбачала для цього (заборони на в'їзд до країни музикантів - ІФ) достатні підстави. Але відверто шкода, що український гурт став заручником емоційної істерії та нічим не обґрунтованих фобій певних середовищ у дружній нам Польщі. Сподіваємося, що в майбутньому цього не повториться", - йдеться в коментарі посольства України в Польщі, оприлюдненому в неділю на сторінці у Facebook.

Також українські дипломати наголошують, що мистецтво, хоч яким різноманітним воно є, має єднати, а не роз'єднувати. "Ми маємо толерантно ставитися один до одного, взаємно пізнавати і поважати наші культуру, історію і традиції, і не шукати жодних підтекстів чи робити провокації, які можуть бути використані недружніми силами проти українців і поляків", - йдеться в коментарі.

У посольстві також зазначили, що Україна розвиває добрі відносин з Польщею на всіх рівнях, які мають стратегічні перспективи не лише у двосторонньому, а й європейському і євроатлантичному вимірах. "І такими вони залишаться на благо наших дружніх народів. Ми маємо бути разом, щоб залишатися по-справжньому сильними і незалежними в об'єднаній Європі", - наголошується в коментарі.

Як повідомлялося, 3 липня польські прикордонники не пустили до Польщі український гурт "Ot Vinta", пояснивши це тим, що діяльність музикантів начебто становить загрозу державному устрою і громадській безпеці.

"Ot Vinta" мав виступати у Варшаві у рамках фестивалю Plac Defilad. Гурт досить відомий у Польщі, адже перед цим він уже понад 20 разів виступав із концертами в цій країні.

Перед цим "Ot Vinta" було заборонено виступати на фестивалі, організованому Об'єднанням українців у Польщі "Ніч на Івана Купала", 2 липня в Перемишлі. Тоді концерт гурту було скасовано за наполяганням місцевої організації вболівальників футбольного клубу "Полонія", представники якої звинуватили музикантів у "просуванні бандерівської ідеології".

Згідно з інформацією з відкритих джерел, "Ot vinta" – заснований у 1993 р. рівненський гурт, один із лідерів української рокабілі-сцени. У своїй творчості колектив активно використовує український фолк і тому називає жанр свого виконання "украбілі". За час своєї діяльності записали п'ять альбомів і зняли більше ніж десяток кліпів. Учасники гурту займають активну проукраїнську позицію, що відображається і в громадській діяльності, і в їхній творчості.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ