Економіка

Трамп висунув умови Канаді зі збереження НАФТА

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон погодиться на "чесну угоду" в рамках Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА), або угоди взагалі не буде. Відповідний лист він надіслав в Торонто, його слова передає Washington Examiner.

"Протягом багатьох десятиліть за рахунок Сполучених Штатів отримували перевагу в торгівлі. Ці дні закінчилися. Раніше сьогодні я послав повідомлення прем'єр-міністру Канади Джастіну Трюдо: "Сполучені Штати погодяться на чесну угоду або її не буде взагалі", - сказав американський лідер.

На початку березня Трамп заявляв, що влада не буде запроваджувати мита на сталь і алюміній, якщо буде підписана "нова і чесна" Північноамериканська угода про вільну торгівлю. Він заявляв, що НАФТА - була "поганою угодою" для США.

У четвер, 31 травня, глава міністерства торгівлі США Уілбур Росс оголосив, що з п'ятниці, 1 червня, вступають в силу мита на імпорт сталі та алюмінію з країн ЄС, Канади та Мексики. В Європейській спілці сказали, що оголосять контрзаходи на такі кроки Вашингтона. У Канаді уряд прийняв рішення ввести відповідні мита на низку американських товарів на суму до $ 16,6 млрд. Планується, що вони вступлять в силу 1 липня, після того, як відбудуться громадські слухання. У список увійшли, в тому числі віскі, кленовий сироп, туалетний папір, лаки для волосся, пивні бочки і апельсиновий сік.

Північноамериканська угода про вільну торгівлю була підписана між США, Канадою і Мексикою та вступила в силу в 1994 році. Трамп критикував її і говорив, що вона стимулює мігрантів приїжджати в Сполучені Штати, щоб отримати там роботу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ