Колонки

Україна прийняла Стратегію економічної безпеки – які зміни чекають на інвесторів

Дмитро Відсота, керуючий партнер юридичної компанії Robinson Patman

 

Президент України ввів у дію Стратегію економічної безпеки України на період до 2025 року, затверджену раніше Радою Національної Безпеки і Оборони України.

Стратегія вперше в історії України закладає дієвий фундамент для формування державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки та дає детальну оцінку її ключовим складовим: фінансовій, виробничій, зовнішньоекономічній, макроекономічній, інвестиційній та інноваційній безпеці. У розрізі кожної з цих складових Стратегія визначає основні виклики, цілі, а також завдання та заходи щодо їх реалізації.

Серед ключових завдань, визначених Стратегією економічної безпеки України, виділяють пріоритетний розвиток промисловості на основі розширення внутрішнього та зовнішніх ринків збуту промислової продукції, виробленої в Україні, підвищення її конкурентоспроможності (з особливим акцентом на виробництві високотехнологічних товарів, таких як повітряні та космічні літальні апарати), удосконалення процедур проведення розслідувань у сфері торговельного захисту (антидемпінгових, антисубсидиційних та спеціальних/захисних розслідувань), запровадження регулярного моніторингу стану конкурентного середовища на українських ринках.

Особливу увагу в Стратегії приділено впровадженню національних стандартів, гармонізованих з європейськими енергетичними та екологічними стандартами, удосконаленню санкційної політики для збільшення ефективності впливу на об'єкт застосування санкцій і мінімізації шкоди для національних інтересів України.

Стратегія економічної безпеки України передбачає зменшення регуляторного навантаження на бізнес, розширення міжнародних торговельно-економічних зв'язків, проведення активної політики з укладання угод про вільну торгівлю, перегляд і розширення сфери дії чинних торговельних угод, розвиток сфери публічних закупівель шляхом подальшого приведення системи публічних закупівель України у відповідність до стандартів ЄС.

Стратегія також передбачає впровадження окремої системи управління та організації економічних процесів на території Донецької та Луганської областей, а також впровадження системи оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку, запобігання концентрації іноземного капіталу у сферах, що мають стратегічне значення для національної безпеки України.

Україна вже розробляє законодавчу базу для здійснення перевірок іноземних інвестицій. У січні 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект № 5011 «Проект Закону про здійснення іноземних інвестицій у суб'єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України», який запроваджує процедуру оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку України.

Законопроект № 5011 закріплює перелік правочинів, які підлягають перевірці, встановлює порядок проведення перевірки (включаючи вимоги щодо подання документів і терміни їх розгляду) та перелік видів діяльності, що підлягають такій перевірці. До них, зокрема, належать: діяльність у сферах використання ядерної енергії, поводження з радіоактивними відходами, зброї та боєприпасів, дослідження авіації та космосу, надання послуг природним монополістам, видобування корисних копалин.

Зазначений Законопроект зараз очікує розгляду Верховною Радою України у першому читанні.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ