Колонки

Як вижити крафтовим броварням в Україні?

Андрій Ніколаєнко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань ринку капіталів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  

 

Розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами". 

Профільний парламентський Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити в першому читанні законопроекти №5118 та №5119 про підтримку крафтового пива, співавтором яких я є, розроблені за участі експертів BRDO та численних консультацій з виробниками ферментованих напоїв.

І це хороша новина, навіть, якщо ви не поціновувач холодного напою з пінною "шапкою". Окрім безпосередньо пивоваріння, виробництво якого створює тисячі робочих місць, в українських регіонах сотні закладів приваблюють відвідувачів саме крафтом, звареним в маленьких пивоварнях за авторськими рецептурами, відбуваються "пивні фестивалі" – це, безперечно, сприяє розвиткові малого та середнього бізнесу, створюючи нові робочі місця, наповнюючи місцеві бюджети податками і головне – виводить на новий рівень якості національний продукт.  

У всьому світі крафтові пивоварні – це маленькі, незалежні від крупних гравців виробники, які використовують тільки натуральні компоненти, посилюють і удосконалюють смаки. Так, наприклад, до пандемії в США відкривались в середньому 1,5 пивоварні на день (!) Виробництво крафтового пива стрімко розвивається в США, Італії, Скандинавії, Японії.

 Україну також не оминули глобальні процеси. Однак розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами".  

Ліквідувати цю несправедливість, по суті, і покликані проекти законів №5118 та №5119. Що саме ми пропонуємо: 1) збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; 2) зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників пива на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки; 3) скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива; 4) увести безстрокову ліцензію на виробництво пива та диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва.

Крафтові броварні створюють нові робочі місця у галузях роздрібної торгівлі, логістики, ресторанного та готельного бізнесу. Як і більшість українців, виробники крафтового пива дуже постраждали під час пандемії. Скорочений персонал, зменшені обсяги виробництва, закриті заклади – це все сім’ї, які залишились без коштів для існування.

 І це той випадок, коли "не заважати" з боку держави – мало, потрібна реальна підтримка. Щонайменше – проголосувати "за" під час розгляду законопроектів  №5118 та №5119 у сесійній залі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ