Колонки

Впровадження Кодексу етики та функції комплаєнсу в Укроборонпромі свідчить про незворотність трансформаційних процесів

Юрій Гусєв, генеральний директор державного концерну "Укроборонпром"

 

Майбутнє починається з довіри. Саме вона є запорукою успіху трансформації. Довіра має потужний вплив на життєстійкість та конкурентоспроможність підприємств, адже підвищує можливість змін, закладає підґрунтя для нових партнерств, здешевлює фінансування.

Побудова довіри починається з фундаментальних речей: виконання обіцянок, відкритої комунікації, прозорих дій та дотримання правил. Саме тому, маючи важке та корумповане минуле, ми розпочали трансформацію Концерну зі впровадження ефективної прозорої системи корпоративного управління.

До складу Державного концерну «Укроборонпром» наразі входить 118 підприємств, з яких 21 – на тимчасово окупованій території (18 підприємств вже передано до Фонду державного майна України, і ще 1 - до Міністерства оборони України).

Корпоратизація дозволить залучити інвестиції, сприятиме трансферу технологій та виробництву сучасної високотехнологічної продукції.

Законопроєкт №3822 про реформування державних оборонних підприємств, який наразі очікує другого читання, допоможе трансформувати Укроборонпром у сучасний оборонний холдинг, що стане національним лідером у виробництві озброєння та військової техніки.

Усвідомлюючи виклики, що стоять сьогодні перед нашою державою та розуміючи необхідність комплексного підходу до реформування оборонно-промислового комплексу (ОПК), ми покладаємось на міжнародні стандарти та принципи корпоративного управління як орієнтири для вибору цільової моделі управління.

Ми вважаємо, що правила ділової поведінки та етики є невід’ємною частиною якісного корпоративного управління. Саме тому цього тижня ми затвердили сучасний Кодекс корпоративної етики — звід правил, що визначає основні цінності, принципи, правила етики та ділової поведінки всіх співробітників Концерну.

Відповідно до Кодексу, ми зобов’язуємось у повсякденній діяльності завжди дотримуватись низки керівних принципів, таких як:

Кодекс поширюється на всіх працівників Концерну незалежно від їхніх посад та обсягу повноважень. Ми усвідомлюємо, що репутація кожного з нас і Концерну в цілому залежить від розуміння та постійного дотримання принципів і правил, викладених у цьому Кодексі. Це дозволить підтримувати високий рівень довіри суспільства до нас і позитивно впливати на всіх, з ким ми взаємодіємо.

Крім того, з метою відповідності найкращим міжнародним практикам корпоративного управління, ми, зокрема, впроваджуємо в Концерні функцію комплаєнсу. Вона покликана стати ефективним інструментом для попередження та мінімізації корупційних ризиків, конфлікту інтересів тощо.

Міжнародний досвід доводить, що дотримання правил та стандартів професійної етики не лише зміцнює довіру до інституцій, в яких вони впроваджуються, але й стимулює їх розвиток та прогрес. А у випадку з оборонно-промисловим комплексом ми маємо скористатися усіма доступними нам інструментами, аби зміцнити обороноздатність нашої армії та забезпечити її потреби у повному обсязі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ