Колонки

Якщо негайно не створити Службу фінансових розслідувань, можуть настати лихі 90-ті

Грігол Катамадзе, президент ВГО АППУ, віце-президент Європейської асоціації платників податків, Надзвичайний і Повноважний Посол 

Я твердо переконаний, що наразі серед великої кількості законодавчих «антикризових» ініціатив є одна, яка має бути розглянута найближчим часом – це створення нового єдиного органу, який буде  розслідувати  фінансові та економічні злочини – Служби фінансових розслідувань. І зволікати владі з цим  питанням не потрібно.

Не втомлююсь публічно і послідовно вже майже 5 років пропонувати Концепцію Асоціації платників податків України щодо об’єднання в Службу фінансових розслідувань економічних підрозділів податкової міліції у складі ДФС України, Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) у структурі МВС України і Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави (ДКЗЕД) у структурі СБУ. У них виникають проблеми розмежування компетенції, відбувається дублювання повноважень, відсутня персональна відповідальність за «тіньову» економіку, за зловживання та нанесення збитків, а також має місце відсутність координації взаємодії органів фінансового контролю.

На моє глибоке переконання, використовуючи можливості фінансового моніторингу Служби фінансових розслідувань, перехід від каральних функцій до функцій аналітики та розслідування з чітким визначенням основних завдань та компетенції новоствореного органу, влада буде здатна повернути довіру суспільства до державних органів, наприклад, податкової міліції, незадоволення роботою якої демонструє суцільно все бізнес-середовище. 

Безумовно, завданням нового єдиного органу, який буде  розслідувати фінансові та економічні злочини, має бути забезпечення фінансової безпеки держави. Це захист державних фінансів як при наповненні бюджету, так і при розподілі бюджетних коштів, ретельна та кропітка робота з системними правопорушеннями, такими як розкрадання бюджетних коштів, ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, робота з протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, виявленню та розшуку активів, одержаних від підслідних економічних злочинів. Це нарешті дозволить ліквідувати корупцію у багатьох сферах, що є дуже актуальним питанням сьогодення.

Пандемія коронавірусу - це дуже серйозний виклик для всього світу. Ні для кого не секрет, що у Державному бюджеті України на 2020 рік немає фінансових ресурсів для запобігання поширенню коронавірусної хвороби та подолання її наслідків. До того ж, усім нам уже відчутно, як у зв’язку із карантином, виснажуються фінансові ресурси держави, знижується рівень життя населення, а натомість ще більше зростає рівень «тінізації» та криміналізації економіки.

Міжнародний досвід свідчить про те, що зменшення кількості державних органів фінансового контролю і фінансових розслідувань тільки підвищує ефективність їх діяльності.

Хочу наголосити, владі потрібно невідкладно здійснити все для того, щоб «епідемія» тиску на бізнес нарешті закінчилася. Бізнес повинен бути захищений від необґрунтованого втручання у його господарську діяльність та кримінального переслідування.

В Україні у зв’язку з карантином тимчасово призупинили свою діяльність 29% компаній, 6% вже повністю закрили свій бізнес, частина сфер бізнесу залишилася зовсім без доходів, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину і вже звільнили до 50% штату співробітників тощо, як повідомляє Opendatabot. Це, вибачте, ми провели тільки три тижні на карантині,  і невідомо ще скільки доведеться провести часу. Тому, переконаний, що держава більш відчутно і рішуче повинна наразі впливати на фінансові процеси, створюючи умови для розвитку економіки та бізнесу, жорстко контролювати та невідворотно «карати» учасників злочинних фінансових схем тощо.

Для мене і впевнений для багатьох українців зовсім не зрозуміла ситуація із «намаганням» влади створити новий єдиний орган, який буде  розслідувати  фінансові та економічні злочини – Службу фінансових розслідувань. Так,  восени 2019 року велика група народних депутатів, представників аналітичних центрів та української бізнес-спільноти, юристів, економістів, фінансистів, 2,5 місяці активно працювали в робочих групах і для остаточного прийняття Закону про створення СФР залишалося зовсім небагато - проголосувати в Парламенті, а Президенту підписати Закон та ввести його в дію і розпочати процес. Замість цього, праця, час, енергія величезної кількості людей, хто працював над законопроектом і вірив, що ми дійсно рухаємося по шляху створення сучасної правової держави, 17-тисторінковим текстом зауважень від головного юридичного управління ВРУ відправили в "сміттєвий" кошик ...

Звертаю увагу Уряду та народних обранців на неприпустимість ні в якому разі скорочення видатків, закладених на створення Служби фінансових розслідувань у сумі 1,3 млрд грн., шукаючи джерела формування Резервного фонду. Обіцянки та намагання як попередньої так і теперішньої влади створити єдиний орган так і не виправдалися.

Впевнений стовідсотково, що можуть настати «лихі» 90-ті роки, якщо не гірше.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ