17:30 31.03.2023

Закон "Про медіа" посилить позиції української мови в цій сфері - мовний омбудсмен

2 хв читати
Закон "Про медіа" посилить позиції української мови в цій сфері - мовний омбудсмен

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що закон "Про медіа" посилить позиції української мови в цій сфері.

"Важливими з точки зору захисту прав громадян на отримання інформації державною мовою є новели щодо визначення українськомовної програми та фільму", - ідеться в повідомленні Секретаріату мовного омбудсмена.

Зокрема, з 31 березня відповідно до норм статті 40 закону "Про медіа" українськомовною вважатиметься програма, якщо виступи (репліки) ведучих (дикторів) програми, осіб, які беруть участь у програмі, виконані, перекладені із застосуванням синхронного або послідовного перекладу, дубльовані, озвучені (з урахуванням вимог закону) українською мовою.

Зазначено, що винятки стосуються лише мов корінних народів, коротких реплік і репортажних виступів із місця подій, спонтанних реплік у живому ефірі (їхня тривалість не може перевищувати 10% тривалості передачі), пісень, кліпів, коротких уривків об'єктів авторського права.

Також тимчасово, до 17 липня 2024 року, в живому ефірі українськомовної програми дозволено використання недержавної мови у виступах, інтерв'ю, коментарях, поясненнях, запитаннях (дикторів) програми в обсязі, обумовленому творчим задумом програми.

Крім того, усунено неузгодженості різних законодавчих актів щодо визначення фільму, виконаного державною мовою.

Зокрема, з 31 березня фільм вважатиметься виконаним державною мовою, якщо звуковий ряд під час його демонстрування (розповсюдження) виконаний, дубльований, озвучений державною мовою.

"Для цілей реалізації художнього, творчого задуму допускається у фільмі (окрім дитячих та анімаційних фільмів) використання інших мов в обсязі не більше ніж 10% загальної тривалості всіх реплік учасників фільму, при цьому усі іншомовні репліки субтитруються державною мовою", - ідеться в повідомленні.

Також відповідно до закону "Про медіа" мінімальна частка української мови на національному телебаченні зросте з 75% до 90% - і не в липні 2024 року, як планувалося раніше, а вже з 1 січня 2024 року.

"Однією з важливих мовних норм закону "Про медіа" є частина 6 статті 40 закону. Саме вона встановлює чіткі вимоги до обчислення частки програм, створених державною мовою", - зазначають у Секретаріаті.

Зокрема, під час обчислення встановлених законом мовних квот в ефірі аудіовізуальних медіа не враховуватиметься рекламна інформація, на чому неодноразово наполягав уповноважений із захисту державної мови.

"Виключення реклами з обчислення мовних квот на радіо і телебаченні було нашою принциповою вимогою, адже відповідно до закону "Про рекламу" мова реклами апріорі - державна. Врахування ж реклами під час обрахунку частки програм призводить до зниження частки української мови в теле- та радіопросторі", - вважає мовний омбудсмен.

Як повідомлялося, 31 березня набув чинності закон "Про медіа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Федоров виступив на підтримку бронювання для Glovo, Visa, Favbet Tech та інших компаній IT-сектору

Резиденти "Дія.City" закликали зберегти бронювання працівників технологічних компаній

"Київстар" почне продавати номери з кодом "77" у червні-липні

"Київстар" отримав відмову судів на 15 клопотань і вісім апеляцій щодо арешту активів

Міноборони України запускає мобільний застосунок "Резерв+" для військовозобов'язаних, призовників і резервістів

"Vodafone Україна" інвестує 10 млрд грн протягом двох років

"Київстар" у I кв.-2024 скоротив дохід на 14,1% у зв'язку з реалізацією масштабної програми лояльності після кібератаки

Київ і Cisco підписали меморандум про партнерство, спрямований на розвиток цифрової інфраструктури та кібербезпеки

Мінцифри розробило стратегію розвитку телекомунікацій до 2030 року

В Україні пошкоджено чверть мереж фіксованого зв'язку і понад 4 тис. базових станцій мобільного зв'язку - Федоров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА