15:42 25.02.2021

Е-послуги можуть подорожчати більш ніж на 20% у разі ухвалення законопроекту про "податок на Google" - юрист

2 хв читати
Е-послуги можуть подорожчати більш ніж на 20% у разі ухвалення законопроекту про "податок на Google" - юрист

 Більшість постачальників електронних послуг підвищать ціни для користувачів у разі прийняття в другому читанні законопроекту №4184 про "податок на Google" більше ніж на 20%, вважає юрист Avellum Олесь Бідношия.

"Щоб залишити ціни для користувачів на попередньому рівні, постачальник може пожертвувати частину своєї маржі. Однак враховуючи досвід інших країн, більшість постачальників електронних послуг підвищить ціни для користувачів на суму ПДВ та "подушки" для можливих курсових коливань", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому Бідношия нагадав, що чинні норми податкового законодавства визначають об'єктом оподаткування ПДВ операції з постачання нерезидентами деяких електронних послуг фізичним особам, які проживають в Україні. Але такі послуги не оподатковуються через відсутність механізму сплати податку. Законопроект №4184 пропонує такий механізм, а також встановлення правил визначення місця постачання електронних послуг.

"Автори законопроекту пропонують закріпити обов’язок зі сплати ПДВ за нерезидентом – постачальником електронних послуг, який не має постійного представництва в Україні. Такий нерезидент буде зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ, якщо сукупна вартість електронних послуг, наданих фізичним особам на території України за попередній рік, перевищить 1 млн грн", - пояснив Бідношия.

Отже, в разі ухвалення проекту закону постачальник буде зобов'язаний встановлювати місце поставки послуг (зокрема, за кодом країни на SIM-карті користувача або за IP-адресою його пристрою), здійснювати облік відповідних доходів, щоквартально подавати спрощену звітність та сплачувати нарахований ПДВ. Ідентичні по суті механізми стягнення ПДВ працюють у ЄС, Австралії, Росії та інших країнах, зазначив юрист.

"Хоча обов'язок зі сплати податку покладається на постачальника, законопроект прямо передбачає, що ПДВ включається в ціну електронних послуг", - наголосив Бідношия.

Як пояснив юрист, це означає, що користувачі отримуватимуть рахунки за послуги вже з урахуванням 20% ПДВ. Наприклад, за підписку на сервіс потокової музики, договірна вартість якої становить 150 грн, користувачеві доведеться заплатити 180 грн.

Окрім цього, базу оподаткування і суму податку з доходів, нарахованих користувачами в іноземній валюті, постачальнику необхідно буде визначати в гривні за офіційним курсом НБУ на дату платежу, який може відрізнятися від курсу, що діє на дату конвертації валюти для сплати податку. У зв'язку з цим постачальники можуть збільшити вартість своїх послуг, щоб застрахуватися від коливань курсових різниць.

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 лютого прийняла за основу законопроект №4184 про так званий податок на Google, який пропонує зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній з українськими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА