16:12 30.01.2024

Суд вернется к рассмотрению дела разыскиваемого эксвладельца "Дельта Банка", к которому был применен принудительный привод

2 мин читать

(подается на языке оригинала)

У середу 31 січня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва під головуванням судді М. С. Антонюк повернеться до розгляду справи № 761/25125/23, пов’язаної із банкрутством "Дельта Банку" - зокрема, у цій справі пред’явлено звинувачення розшукуваному ексвласнику банку Миколі Лагуну, якого називають другим після Коломойського за завданням збитків фінансовій системі України.

В епізоді, що розглядається судом, Національна поліція зібрала докази привласнення понад 250 млн гривень головою спостережної ради банку у злочинній змові із заступниками голови ради директорів та директором підконтрольної юридичної особи. Цей епізод є частиною ширшої справи про розтрату 1 млрд 144 млн грн (149 млн дол.), що інкримінується колишньому голові спостережної ради та власнику Миколі Лагуну та топменеджерам "Дельта Банку".

У жовтні 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва оголосив Миколу Лагуна у розшук в іншій кримінальній справі (№ 761/8406/23), у якій він виступає обвинуваченим за епізодом щодо виведення з банку коштів на суму понад 76,5 млн дол. США.

У листопаді 2023 року захисник обвинуваченого визнав в клопотанні до суду, що Микола Лагун знаходиться за межами України, в Республіці Австрії. Тоді суд відмовив в клопотанні захисту про проведення судового провадження в режимі відеоконференцзв`язку.

На останньому судовому засіданні 8 січня 2024 року захисники Лагуна повідомили, що їх підзахисний не зміг з’явитися до суду через те, що йому встановлено непрацездатність до 31 січня 2023 року у зв’язку з післяопераційною реабілітацією.

Суддя Антонюк відмовила стороні захисту у проведенні судового засідання в дистанційному форматі та задовольнила клопотання прокурора про примусовий привід обвинуваченого Лагуна в судове засідання 31 січня у зв’язку з неявкою на три останні засідання.

Серед питань, які потенційно можуть постати перед судом - зокрема, питання чи оголошувати Миколу Лагуна в міжнародний розшук в разі його чергової неявки до суду, а також чи можуть бути застосовані правки Лозового до кримінальних проваджень, зокрема у цій справі.

Довідково: У березні 2015 року Національний банк України відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних, а у жовтні того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Як стверджує ФГВФО, збитки банку були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році та нестачі коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку.

 

 

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА