16:35 09.01.2024

Возврат Укрэнерго 1,1 млрд грн по банковской гарантии "Банка Альянс" затягивается на неопределенный срок

2 мин читать
Возврат Укрэнерго 1,1 млрд грн по банковской гарантии "Банка Альянс" затягивается на неопределенный срок

(подаётся на языке оригинала)

Північний апеляційний господарський суд зупинив провадження у справі між НЕК "Укренерго" та АТ "Банк Альянс" (справа № 910/3268/22) щодо боргу в розмірі 1,1 мільярда гривень. Це відбулось внаслідок звернення НЕК "Укренерго" до Верховного Суду зі скаргою на ухвалу Північного апеляційного господарського суду, якою той відмовив НЕК "Укренерго" у задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову.

Рішення про зупинення провадження було ухвалено в грудні 2023 року на наступний день після того, як Північний апеляційний господарський суд призначив чергове слухання у справі на 9 січня 2024 року, підвищивши очікування на можливе вирішення справи на користь НЕК "Укренерго".

Зважаючи на законні та обґрунтовані вимоги НЕК "Укренерго", винесення сприятливого рішення для юридичної команди національної енергетичної компанії на засіданні 9 січня 2024 року здавалося високоймовірним.

Однак 15 грудня 2023 року до Північного апеляційного господарського суду надійшла ухвала про відкриття касаційного провадження у справі за касаційною скаргою НЕК "Укренерго" на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 04.10.2023, якою той відмовив у задоволенні заяви НЕК "Укренерго" про вжиття заходів забезпечення позову.

Ця неочікувана скарга фактично призвела до зупинення розгляду справи № 910/3268/22 Північним апеляційним господарським судом до розгляду скарги НЕК "Укренерго” Верховним Судом, що, по суті означає відтермінування вирішення питання боргу "Банку Альянс” в розмірі 1,1 мільярда гривень на невизначений строк.

Довідково: В липні 2019 року НЕК "Укренерго" уклала договір про врегулювання небалансів електроенергії з енерготрейдером ТОВ "Юнайтед Енерджі". Договір стосувався балансування електричного струму в Об’єднаній енергосистемі України. Поручителем пов’язаної з Ігорем Коломойським ТОВ "Юнайтед Енерджі" виступив АТ "Банк Альянс", який у вересні 2021 року видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн.

У квітні 2022 року НЕК "Укренерго" подала до суду позов про стягнення з "Банку Альянс" 1,717 млрд грн. Вже у грудні 2022 року Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов "Укренерго" та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,11 млрд грн. З березня 2023 року справа розглядалась Північним апеляційним господарським судом.

 

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА