09:03 13.12.2023

Апелляционный суд продолжит рассмотрение дела между "Банком Альянс" и "Укрэнерго" на 1,11 млрд грн

2 мин читать
Апелляционный суд продолжит рассмотрение дела между "Банком Альянс" и "Укрэнерго" на 1,11 млрд грн

(подаётся на языке оригинала)

У четвер 14 грудня о 14:30 у Північному апеляційному господарському суді  відбудеться розгляд справи, у якій вирішується доля боргу АТ "Банку Альянс" перед НЕК "Укренерго" (справа № 910/3268/22). Судова колегія під головуванням судді Г.П. Коробенко, визначить подальший розвиток справи між "Банком Альянс" та "Укренерго" на суму понад мільярд гривень.

Як повідомлялось раніше, 15 грудня 2022 року Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов "Укренерго" до "Банку Альянс", винісши рішення стягнути з "Банку Альянс" 1,11 млрд грн на користь "Укренерго" у зв’язку з невиконанням фінустановою своїх зобов`язань за безспірною та безвідкличною банківською гарантією, у якій банк виступив поручителем пов’язаного з Ігорем Коломойським енерготрейдера "Юнайтед Енерджі".

Попри рішення суду, компанія "Укренерго" гроші не отримала – "Банк Альянс" та ТОВ "Юнайтед Енерджі" подали апеляційні скарги, які розглядаються апеляційним судом з січня 2023 року, тобто вже понад 11 місяців.

Початок розгляду справи по суті, а відтак повернення "Укренерго" більш ніж мільярдного боргу, уповільнюється спробами відводу суддів та намаганнями зупинити провадження з боку адвокатів "Банку Альянс".

Так, у судовому засіданні 14 грудня буде розглядатись вже друге за останні 2 місяці клопотання адвокатів "Банку Альянс" про зупинення провадження у зв'язку з тим, що "Банк Альянс" звернувся до суду першої інстанції (у справі № 910/16479/23) з позовом про визнання своєї банківської гарантії недійсною.

Слід зазначити, що Національний Банк України своїм листом від 25.10.2023 року № 24-0006/78915 дав українським фінустановам обов’язкові до виконання вказівки щодо банківських гарантій, зокрема зазначивши, що:

обов’язання банку-гаранта перед бенефіціаром не залежить від базових відносин, які забезпечуються такою гарантією (їх припинення або недійсності), і Банк-гарант зобов’язаний сплатити кошти бенефіціару за гарантією в разі отримання вимоги, що становить належне представлення".

Відтак, згідно позиції НБУ банківська гарантія є безспірною та підлягає негайному виконанню після її пред'явлення, і тому жоден судовий спір не може бути підставою для невиплати, що має бути враховано апеляційним судом під час засідання 14го грудня.

 

Довідково: В липні 2019 року НЕК "Укренерго" уклала договір про врегулювання небалансів електроенергії з енерготрейдером ТОВ "Юнайтед Енерджі". Договір стосувався балансування електричного струму в Об’єднаній енергосистемі України. Поручителем пов’язаної з Ігорем Коломойським ТОВ "Юнайтед Енерджі" виступив АТ "Банк Альянс", який у вересні 2021 року видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн. 

У квітні 2022 року НЕК "Укренерго" подала до суду позов про стягнення з "Банку Альянс" 1,717 млрд грн. Вже у грудні 2022 року Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов "Укренерго" та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,11 млрд грн.

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА