12:43 23.12.2017

Мы должны объединиться для противостояния киберугрозами в условиях новых вызовов - Ирина Фриз

4 мин читать
Мы должны объединиться для противостояния киберугрозами в условиях новых вызовов - Ирина Фриз

(подается на языке оригинала)

22 грудня 2017 року в рамках реалізації партійного проекту «Україна – Солідарність – НАТО» відбулась міжнародна конференція «Захист критичної інфраструктури від кіберзагроз». У конференції взяли участь представники Адміністрації Президента України, народні депутати України, СБУ, Генерального штабу Збройних сил України та провідних міжнародних компаній.

Під час Конференції був розглянутий комплекс питань, зокрема, щодо стану безпеки у кіберпросторі, аналізу відповідного законодавства, підготовки фахівців з кібербезпеки в державному та приватному секторі, розвитку державно-приватного партнерства у напрямі захисту критичних інформаційних інфраструктур від кіберзагроз.

“Я щиро дякую усім учасникам за те, що відгукнулись на нашу пропозицію обговорити питання кібербезпеки. Для нас є дуже важливим, щоб був майданчик, на якому можуть опрацьовуватись концептуальні речі, які дозволять нам досягнути безпосередньо і взаємодії, взаєморозуміння і комунікації, яка дозволить залучити до спільної роботи і законодавчу гілку влади, і виконавчу гілку, і приватний сектор, фахівців, які розуміють розміри кіберзагроз, і що необхідно для кіберзахисту та кібербезпеки”, - сказала народний депутат України, Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету ВРУ з питань нацбезпеки і оборони Ірина Фріз, вітаючи учасників Конференції.

Парламентар закликала усіх учасників конференції долучитися до подальшої спільної роботи, зокрема, в імплементації в українське законодавство європейського досвіду боротьби з кіберзагрозами.

“Особливо тих положень, які будуть повністю відповідати нашим потребам, нашим викликам і нашим ризикам. Спільної роботи у нас дуже багато і я сподіваюсь, що всі, хто бере участь у нашій Конференції будуть активними і допомагатимуть нам”, - наголосила Ірина Фріз.

Заступника Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків зазначив, що три роки тому Президент України поставив чітке завдання побудувати інфраструктуру із відповідним захистом від кіберзагроз.

«Але кількість фахівців, які працюють в кібербезпеці не вистачає. Вони йдуть працювати в комерційні компанії. В грудні була атака на Міністерство фінансів. На засіданні Уряду було виділено 80 млн грн. з резервного фонду, але, Міністерство фінансів придбало кіберзахист в ДП «ГОЛОВФІНТЕХ». Були витерті сервери, хакери півроку сиділи в інфраструктурі. Висновки Мінфін не зробив. І такі питання до кожного органу влади», - сказав Дмитро Шимків.

Він підкреслив, що для вирішення цієї проблеми в кожній організації повинна працювати особа, яка буде відповідальною за кібербезпеку, а головна відповідальність лягатиме на керівника структури.

«Сьогодні, коли ми говоримо про кіберзахист, ми повинні побачити відповідальність кожної посадової особи, яка очолює той чи інший державний орган. Відповідальність за кібер-гігієну несе кожен з нас. Кіберзахист – це відповідальність кожного державного чиновника за власну гігієну, а керівника відповідного органу за захист своєї структури”, - наголосив Заступник Глави Адміністрації Президента.

Олександр Шубенко - директор департаменту інформаційних технологій “УКРОБОРОНПРОМ”: “Хочу відзначити, що цей рік продемонстрував, що старий підхід до забезпечення функціонування цифрової інфраструктури майже втратив свою актуальність. Забезпечення тільки функціонування – недостатньо. Вірус “Петя”, який атакував структурні підрозділи виконавчої влади – дав нам зрозуміти важливість питання кібербезпеки. Що ми маємо робити? У державному секторі, все зовсім відрізняється від приватного. Особливо, що стосується критичної інфраструктури. Якщо я працюю в державному секторі – рівень відповідальності значно вищий і ціна помилки – значно вища. У нас багато законодавчих і нормативних актів, як ми маємо це робити. Але стоїть питання, хто має це робити! Тому головне питання – як залучати фахівців, і це питання вкрай актуальне. Саме тут, перш за все, ми повинні знайти рішення”.

Юлія Лапутіна – заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту держави у сфері інформаційної безпеки Служби Безпеки України наголосила, що приватне і державне партнерство у сфері кібербезпеки є одним з найважливіших аспектів, які потрібно розвивати: “Особливо зараз, коли ми зіштовхнулися з новими типами викликів та загроз в умовах військової агресії, за останній рік посилились атаки саме на критичну інфраструктуру”.

“Відбулась Конференція “Захист критичної інфраструктури від кіберзагроз”, яка була проведена в рамках “Україна Солідарність НАТО” і є завершальною у нашій роботі в напрямку інтеграції, імплементації законодавства до критеріїв та стандартів НАТО. В рамках Конференції ми напрацювали “драфт” завдань, які ми маємо взяти на себе, для того, щоб покращити захист критичної інфраструктури від кіберзагроз. В ході Конференції також обговорювались такі питання як “цифрова гігієна”, з якою ми маємо іти у вищі навчальні заклади, у школи, для того щоб вже навчати дітей безпосередньо медіа гігієні, яка дасть можливість захищатися від того ж “фішингу” (вид шахрайства, метою якого є виманювання у користувачів мережі персональних даних). Крім того ми говорили про можливість якомога швидшого розгляду та імплементації директиви НІС (Директива ЄС щодо мережевої та інформаційної безпеки) у вітчизняне законодавство, а також можливості напрацювання закону щодо страхування від кібер-ризиків і ухвалення його Верховною Радою України”, - сказала на завершення Ірина Фріз.

http://solydarnist.org/?p=154893&preview=true

 

 

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Отныне юридические лица могут открыть свой первый счет в Sense Bank онлайн

Конференция BLACK SEA GRAIN. KYIV объединила участников и экспертов зернового рынка

Бизнес-центр площадью 22 000 кв. м выставлен на продажу в Киеве

Финансовые результаты работы ООО "ЖК "Воздвиженка" за 3 месяца 2024 года

Почти 3 млн грн: сколько кэшбека получили клиенты Sense Bank с картой "Выгода"

70 тысяч литров топлива передала сеть ОККО для критической инфраструктуры Харьковщины – первая вице-премьер

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА