18:50 16.11.2023

"Антикорупційний штаб" створив Дорожню карту відновлення регіонів

3 хв читати

Громадська організація "Антикорупційний штаб" презентувала Дорожню карту відновлення регіонів, що містить сім найнагальніших проблем відновлення, а також шляхи їх розв’язання.

"Держава і влада на місцях почали відновлювати пошкоджені об'єкти, що забезпечують життєдіяльність країни, вже навесні 2022 року. Ми як громадська організація разом із нашими партнерами моніторимо прозорість і відкритість цих процесів, оскільки це прототип майбутньої "великої відбудови". Разом із нашими партнерами, десятьма громадськими об'єднаннями, провели дослідження і на його основі виокремили сім головних проблем, що можуть стати перешкодою для відбудови в подальшому й на які вже зараз шукають рішення", - розповів під час пресконференції в "Інтерфакс-Україна" 16 листопада голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

Громадськість й органи виконавчої влади вважають викликами дефіцит кваліфікованих кадрів; відсутність стандартизованої та систематизованої інформації про залучення інвестицій; пріоритизацію; прозорість, підзвітність, унормування та цифровізацію процесу відбудови; завищення цін і зловживання під час тендерів; знесення пошкоджених будинків на дороговартісній землі на сумнівних правових підставах; значне зниження фінансування відбудови на 2024 рік.

Процес відновлення експерти вивчили на прикладі трьох областей: Житомирської, Харківської та Запорізької. На частину викликів уже напрацьовано рішення. Зокрема, питання, яке непокоїть громадськість і донорів, - це прозорість, підзвітність і цифровізація процесу.

"Маємо відповідь на цей виклик - це система DREAM. Вона вже працює, доступний модуль аналітики. І ми вже маємо перший виклик - наповнення системи якісною інформацією. Коли йдеться про запобігання корупції, впровадження цифрових інструментів і пріоритизацію, цей інструмент, DREAM, не спрацює, якщо в нас не буде зобов'язання використовувати цю систему для всіх об'єктів відновлення, на всіх рівнях. Готуємо відповідні законодавчі ініціативи й сподіваємося, що вони знайдуть підтримку в парламенті", - повідомила заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

У Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури України одним з ключових викликів вважають дефіцит кваліфікованих кадрів і підготовку проєктно-кошторисної документації.

"Серед перелічених викликів найактуальнішими є підготовка проєктно-кошторисної документації та кваліфіковані кадри, які її готуватимуть. Від цього залежить якість проєктів відновлення та ефективність використання коштів. Маємо партнерів, які допомагають в аналізі рішень", - зазначила заступниця голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Валерія Іванова.

Проблема кадрів критична й на місцях. За словами заступника міського голови Житомира Сергія Кондратюка, місто ще до війни зіткнулося з дефіцитом кваліфікованих проєктних організацій, а на сьогодні проблема ще більше посилилася. Водночас перед містом стоїть масштабне завдання - відновлення 517 пошкоджених або зруйнованих об'єктів.

Директор програми "Демократична практика" Міжнародного фонду "Відродження" Олексій Орловський наголосив, що у фокусі уваги донорів "питання підзвітності та прозорості, адже йдеться про ефективне витрачання коштів, які отримує Україна".

Другий фактор, який непокоїть донорів, - питання участі громадськості на всіх етапах реалізації проєктів.

"Також у фокусі уваги багатьох донорів реформа децентралізації. Ніхто з них не хоче втрачати тих досягнень, які були здійснені до війни", - зазначив Орловський.

Проєкт "Дорожня карта відновлення регіонів в Україні: пошук рішень на прикладі трьох областей" реалізовано за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". До розроблення дорожньої карти були залучені 10 громадських об'єднань, зокрема коаліція RISE.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА