14:10 18.02.2022

Впровадження електронної системи охорони здоров'я повсюдно стимулює розвиток медицини - експерти

4 хв читати

Київ. 18 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Впровадження електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) у медзакладах незалежно від їхнього типу власності стимулює розвиток медицини в Україні та дає змогу ефективно використовувати фінансові ресурси, вважають учасники круглого столу, що відбувся у пресцентрі агентства "Інтерфакс-Україна" у четвер.

При цьому керівник медичного директорату Міністерства охорони здоров'я України Олександра Машкевич наголосила на обов'язковості підключення медзакладів до ЕСОЗ.

"Підключення до ЕСОЗ - це одна з умов роботи в сучасному світі. Якщо ти не підключений до ЕСОЗ, то фактично вибуваєш із процесу, не знаєш, чим живе твоя країна", - сказала вона.

Машкевич повідомила, що станом на початок року, в ЕСОЗ було понад 500 млн електронних медичних записів, створених лікарями, понад 36,6 млн е-рецептів, виписаних пацієнтам на ліки за програмою "Доступні ліки", та понад 90 млн електронних направлень, виписаних лікарями первинної та спеціалізованої допомоги.

"Із кожним днем система наповнюється майже 3 млн медичних записів, десятками тисяч рецептів, направлень, медичних висновків", - констатувала експерт.

Водночас вона нагадала, що з 2022 року всі медзаклади, які займаються медичною практикою, незалежно від форми власності працюватимуть в електронній системі охорони здоров'я (ЕЗОЗ).

"Скоро всі заклади охорони здоров'я в Україні вестимуть медичну документацію в електронній базі даних та реєстрах. Це потрібно, щоб продовжувати зміни, які ми розпочали ще у 2017 році, запускаючи медичну реформу", - пояснила Машкевич.

У свою чергу керівник Консультативно-діагностичного центру Дніпровського району м. Києва Даніель Карабаєв зазначив, що ефективна робота медзакладу багато в чому забезпечується ефективністю медичної інформаційної системи (МІС).

"Завдяки співпраці з медичною інформаційною системою Medstar, ми маємо досвід формування електронної системи управління медзакладом. І на сьогодні наші медики не просто вводять відповідну інформацію про пацієнтів, а мають сучасну аналітику, оперативну інформацію, можливості та важелі впливу на ті чи інші процеси", - сказав він.

Ефективна МІС, яка автоматизує аналітику, дає змогу ефективно керувати медзакладом, генерувати ресурси для її розвитку та підвищувати заробітні плати медичному та немедичному персоналу, наголосив Карабаєв.

У свою чергу генеральний директор також підключеного до МІС Medstar комунального некомерційного підприємства "Поліклінічне об'єднання Кропивницької міської ради" Олена Амбарна наголосила на перевагах роботи з ЕСОЗ.

"Наша МІС дає змогу проводити порівняльну характеристику навантаження на кожного лікаря, що дає змогу впливати на процес лікування пацієнтів. Враховуючи структуру нашого медичного закладу, я маю можливість завдяки системі переміщати лікарів із одного закладу до іншого. Це було б неможливо, якби я не мала системи, завдяки якій це можна робити легко, не виходячи з кабінету", - сказала Амбарна.

За її словами, завдяки використовуваній МІС медзаклад може ефективно планувати і розраховувати роботу і окремих співробітників, і всієї клініки, і контрактуватися на найбільш затребувані пакети медпослуг у рамках Програми медичних гарантій (ПМГ).

Було наголошено також, що Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району та поліклінічне об'єднання Кропивницької міської ради у роботі з ЕСОЗ використовують медичну інформаційну систему Medstar, що, зокрема, дало змогу їм увійти до топ-5 рейтингу "лідерів" взаємодії з НСЗУ.

У свою чергу голова підкомітету з питань охорони здоров'я комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Максим Перебийніс вважає, що ЕСОЗ допоможе контролювати не лише кількість, а й якість надання медичних послуг.

"Ще немає повноцінного механізму для контролю надання медичних послуг. Саме підключення медичних закладів будь-якого типу власності до ЕСОЗ - дуже важлива деталь. Деякі клініки звикли працювати у своїй закритій системі, але ми маємо розуміти, що люди мають отримувати якісну прозору послугу" - вважає Перебийніс.

Він також наголосив, що Україна збереже стратегічний напрям на реформування системи охорони здоров'я та формування єдиного медичного простору.

Як повідомлялося, за даними НСЗУ, у 2021 році найбільшу кількість е-направлень виконали Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м. Києва (910 880 шт.), Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр (816 240), Консультативно-діагностичний центр Сєвєродонецької міської ради (708 972), Консультативно-діагностичний центр Голосіївського району м. Києва (478 164), Поліклінічне об'єднання Кропивницької міської ради (471 502).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА