20:40 22.11.2021

Постковідний синдром можуть мати 5-7% людей, які перенесли COVID

2 хв читати

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Постковідний синдром може мати місце у 5-7% осіб, які перенесли COVID, таку думку висловив завідувач кафедри нефрології Національного університету охорони здоров'я України (НУОЗУ) ім. Шупика Дмитро Іванов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Коли проаналізували смертність людей від COVID-19 і порівняли, які супутні захворювання вони мали, виявилося, що переважно це п'ять захворювань. Три з них - це захворювання нирок. На на першому місці вмирають люди, які мають трансплантовану нирку, на другому ті, хто має ниркову недостатність", – сказав Іванов.

У свою чергу керівник напряму реабілітації мережі медичних клінік "Адоніс" Вадим Керестей зазначив, що основні наслідки COVID-19 у пацієнтів виражаються у вигляді задишки, зниження фізичної активності, зменшення толерантності до фізичного навантаження, запаморочення, втрати координації та апатії.

"Усі ці наслідки потребують допомоги фізичного терапевта", - сказав Керестей.

Доцент кафедри кардіохірургії НУОЗУ, лікар-кардіолог вищої категорії Наталія Ященко наголосила на необхідності обов'язкового медогляду після перенесеного СOVID-19.

"Якщо ковід був симптомний, то всі пацієнти мають щонайменше через два-чотири тижні пройти контроль показників крові, здати загальний аналіз крові, перевірити функцію нирок, печінки, можливо, системи коагуляції. Крім того, обов'язково варто зробити електрокардіограму", - сказала Ященко.

У свою чергу акушер-гінеколог вищої категорії Володимир Терехов наголосив на необхідності вакцинації проти COVID-19.

"Краще передчасно зробити щеплення і бути готовим до потрапляння вірусу в організм. Тому перед вагітністю обов'язково варто вакцинуватися. Потрібно прищепитися настільки раніше, наскільки це можливо", - сказав Терехов.

Водночас, за словами психолога, психоаналітика Олени Буц, якщо у людини виникають якісь страхи, побоювання після хвороби, то їй необхідна допомога психолога та психоаналітика, оскільки людина приходить у стан нервозності, фобії, страху. При цьому вона додала, що наявність якогось психічного захворювання значно погіршує його стан.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА