15:07 29.01.2021

У воюючій країні не може бути й мови про проведення референдумів - думка

2 хв читати

Київ. 29 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Закон "Про народовладдя через референдум", ухвалений Верховною Радою 26 січня, не матиме позитивного впливу в Україні через триваючу війну, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Давайте відверто: в жодній європейській історії референдуми під час війни не діють. Якщо в країні війна - це хворе суспільство, воно піддалося агресії, ні про який референдум немає і слова", - сказав Небоженко під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс -Україна" в п'ятницю.

Іншою тезою щодо ухваленого закону експерт називає ідею плебісцитарної демократії і виникнення "замість президента тіні національного лідера".

"Референдуми в таких напівполіцейських ослаблених державах це не що інше, як неформальна ідея плебісцитарної демократії і замість президента, замість прем'єр-міністра, замість "великих і маленьких Разумкових", виникає опудало або тінь Трампа - національного лідера, прямий контакт між населенням України, виборцями і лідером. Ось, що дає референдум", - резюмував Небоженко.

Водночас він вважає, що ініціювання самим президентом проведення референдуму для нього може стати варіантом повернутися до рейтингу до 35%.

"Референдум не можна поєднувати з виборами. Але провести референдум, який дасть величезні повноваження ініціатору-президенту... так, для нього це один із варіантів повернутися хоча б до 35%, а це вже тоді зовсім інша електоральна ситуація на дострокових виборах", - зазначив Небоженко.

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 22 січня, нинішнього главу держави Володимира Зеленського підтримали б 19,8% українців, упевнених у своєму виборі, якби найближчої неділі відбувалися вибори президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА