16:43 21.12.2020

Висновки щодо профзахворювань медиків від COVID-19 не завершені щодо 69% випадків через відсутність матеріалів епідрозслідувань

3 хв читати

Київ. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Висновки розглядів випадків захворювань медиками, пов'язаних із їхньою професійною діяльністю, не завершені щодо 69% випадків через відсутність матеріалів епідеміологічних розслідувань, повідомив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (ФССУ) Сергій Таровик.

"Виконавча дирекція фонду виконує аналіз проблемних питань, які виникають під час проведення розслідування гострих професійних захворювань коронавірусною інфекцією серед медиків. Якщо аналізувати головні причини затримки розслідувань, то нині в нас є висновки лише за 8117 потерпілими з 33 тис. 436 потерпілих. Щодо 17 тис. 537 потерпілих, або щодо 69% у нас іще немає висновків, оскільки відсутні матеріали епідрозслідування", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Таровик зазначив, що стосовно всіх епідрозслідувань випадків захворювання медиків COVID-19 складаються акти з зазначенням причини виникнення захворювання.

"Наразі через відсутність висновків 69% комісій не можуть завершити свої розслідування", - сказав він.

Таровик додав, що розслідування також затягуються через відсутність висновків лікарів-інфекціоністів і лікарів профпатологів: "Через це ще не завершено 24% розслідувань, або 5955 шт.".

Він зазначив, що, за даними ФССУ, лише за 13% випадків захворювань медиків COVID-19, за якими складено акти, розслідування тривали до місяця, від одного до трьох місяців тривають 60% розслідувань.

За його словами, нині МОЗ оновлює порядок проведення епідрозслідувань, що дасть змогу прискорити їх проведення, зокрема і розслідувань гострих професійних захворювань.

"Ці зміни можуть дати прискорення проведення таких розслідувань, і це сприятиме тому, що потерпілий або члени його сім'ї зможуть швидше отримати відповідні страхові виплати від фонду соціального страхування", - сказав він.

Таровик уточнив, що захворювання медика COVID-19 визнається захворюванням, пов'язаним із виробництвом, у разі, якщо медпрацівник виконує свої обов'язки відповідно до своїх посадових інструкцій. У такому разі він має право на відповідні виплати.

При цьому комісія розслідує усі випадки захворювання COVID-19 медиками.

У свою чергу директор виконавчої дирекції ФССУ Тетяна Михайленко зазначила, що фонд не економить, і встановлення фактів захворювання COVID-19 медиками внаслідок виконання профобобов'язків із цим не пов'язано. "Кошти є", - наголосила вона.

За її словами, з фонду на виплату медикам, хворим на COVID-19, або членам сімей медиків, які померли внаслідок такого захворювання під час виконання своїх службових обов'язків, було виділено 233 млн грн.

За даними ФССУ, нині з 53 пов'язаних із виробництвом смертельних випадків інфікування медиків COVID-19 по виплати звернулася 41 людина.

Нині фонд уже виплатив одноразову допомогу за рахунок держбюджету сім'ям 33 медиків на суму понад 52 млн грн.

На сьогодні комісія фонду завершила розслідування за 8117 випадками захворювання COVID-19, 2572 з них визнано пов'язаними з виробництвом, з них 53 - смертельні.

Також фонд профінансував допомогу в разі встановлення інвалідності семи медичним працівникам на суму 4,7 млн грн, компенсував заробіток за час самоізоляції 11,2 тис. медиків на суму більше ніж 19 млн грн, призначив 27 одноразових допомог за рахунок ФССУ в разі смерті від профзахворювання COVID-19 на суму майже 6 млн грн.

Крім того, ФССУ призначив одноразові виплати для 12 медиків, яким встановлено стійку втрату працездатності, на суму 195,2 тис. грн, призначив довічні щомісячні страхові виплати для 12 медиків загальним розміром 133 тис. грн, призначив 29 людям, котрі мають право на виплати в разі смерті медика, щомісячні виплати на загальну суму 482,6 тис. грн, призначив одноразову допомогу для 20 утриманців у разі смерті медиків на суму 869,3 тис. грн.

Фонд також виплатив допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю за час лікування медиків від COVID-19 на суму понад 9 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА