16:19 28.05.2019

Екс-начальник Генштабу Замана вважає замовниками свого переслідування Порошенка і Турчинова, а Матіоса назвав "майстром фальсифікацій"

3 хв читати

Київ. 28 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Обвинувачений у державній зраді колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана (18 лютого 2012-го - 19 лютого 2014 року) вважає, що замовником його кримінального переслідування є п'ятий президент України Петро Порошенко та екс-секретар РНБО Олександр Турчинов, а головний військовий прокурор Анатолій Матіос є "майстром фальсифікацій".

"Я фактично єдиний силовик часів Януковича, який залишився на території України, тому став об'єктом переслідування. Найімовірніше, замовники президент (Петро Порошенко - ІФ) і секретар РНБО (Олександр Турчинов - ІФ), з яким у мене особистий конфлікт і напруженість у відносинах, і він зацікавлений у цьому, щоб бездіяльність під час анексії Криму перекласти на інших людей", - сказав він на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Замана наголосив, що під час анексії Криму він не отримував команди від тодішнього політичного керівництва країни щодо приведення армії в бойову готовність.

"Сьогодні мене обвинувачують у тому, що я наприкінці січня - лютого 2014 року не прийняв рішення про приведення Збройних сил у повну боєготовність або підвищення боєготовності. Я не маю права на це. Це має бути політичне рішення. Чому? Тому що я почав би приводити війська в підвищену бойову готовність, коли в суспільстві все було наелектризоване і на Майдані люди не розуміли б, що відбувається", - пояснив він.

При цьому Замана зазначив, що наприкінці січня 2014 року провів у рамках своїх повноважень навчання сил постійної готовності: високомобільних десантних військ, полків спецпризначення, особового складу підрозділів, які були призначені за планами на посилення угруповання української армії в Криму.

Екс-начальник Генштабу зауважив, що через п'ять років, як і раніше, невідомо, чому тодішній в. о. президента Олександр Турчинов "сьогодні говорить, що анексія Криму розпочалася вже 20 лютого 2014 року, а до 27 лютого не було призначено ні міністра оборони, ні начальника Генштабу".

Замана зазначив, що 22 лютого 2014 року його призначили уповноваженим Верховної Ради з контролю над діяльністю Міноборони України, хоча він "був готовий очолити Збройні сили і захищати Крим".

"Мені особисто тоді Турчинов сказав, що коаліційним рішенням кандидатуру Замани не було підтримано на посаду міністра оборони. Я запитав, кого. Він сказав, що адмірал Тенюх. Це відмінна порядна людина, патріот, але він все життя прослужив до цього на флоті, і для нього Сухопутні війська, Повітряні сили - великий знак запитання. Я тоді сказав Турчинову, що це велика помилка", - наголосив він.

Замана також стверджує, що в Генштабі 1 березня було розроблено та підготовлено операції з перекидання особового складу на територію Криму для деблокування військових частин. "Було підготовлено особовий склад, завантажено на літаки, які піднялися і дійшли до морського узбережжя континентальної України, після чого льотчики отримали команду, розвернулися та повернулися назад на аеродроми базування", - сказав він.

На його думку, в ті дні, коли було захоплено Верховну Раду АРК, потрібно було діяти максимально оперативно. "Було досить сил, щоб застосувати їх у Криму. Я впевнений, що Росія не хотіла відкритої конфронтації, і ми переломили б цю ситуацію на свою користь. Але не було бажання і політичної волі", - упевнений колишній начальник Генштабу.

Як повідомлялося, 25 лютого 2019 року правоохоронці затримали Заману та повідомили йому про підозру у вчиненні державної зради, про що повідомив головний військовий прокурор Матіос. У ніч на 26 лютого Печерський суд Києва ухвалив рішення взяти під варту Заману терміном до 27 березня 2019 року без альтернативи застави. Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко 16 травня повідомив, що Головна військова прокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Замани. 24 травня Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти Заману.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА