09:20 13.02.2024

Розсипане українське зерно - неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери різних країн - польський міністр

2 хв читати
Розсипане українське зерно - неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери різних країн - польський міністр

Розсипавши частину зерна з українських вантажівок, польські фермери не стримали емоцій і вдалися до неправильної, але часто використовуваної в інших країнах форми протесту, заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, коментуючи інцидент на українсько-польському кордоні в неділю.

"Мушу визнати, що ситуація напружена. Польські фермери розсипали частину зерна з українських вантажівок. На мій погляд, це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери різних країн. Фермери не стримали своїх емоцій, але слід пам'ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт вони не мають грошей на купівлю добрив і засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхнього відчаю", - наводяться його слова на сайті Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі.

Міністр наголосив, що є прихильником діалогу та прямих розмов як найкращої форми для вирішення складних проблем.

"Від імені польських фермерів я перепрошую за такий акт відчаю і прошу розуміння їхньої виключно важкої ситуації. Ми проводимо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торговельного обміну, які обмежували би приплив товарів, що порушують стабільність агропродовольчих ринків", - наголосив міністр.

Секерський також висловив невдоволення щодо коментарів українських держчиновників, які пролунали в понеділок.

"Форми виступу міністра економіки, а до цього - мера Львова були занадто різкими. Інші українські політики також були надто емоційними в наданні інформації", - зазначив він.

Секерський висловив розуміння невдоволення української влади через труднощі з експортом сільгосппродукції і додав, що пам'ятає про те, що торгівля відбувається в обидва боки, і Польща також експортує в Україну.

Він вважає, що польські фермери допомагали Україні й хочуть допомогти досі. Але вони хочуть, щоб український бюджет отримав вигоду з цієї допомоги та приносив вигоду фермерам, а не олігархам, які мають величезні площі для вирощування зерна та інших видів сільгосппродукції. На його думку, за цим великим імпортом стоять українські агрохолдинги, які підривають стабілізацію агропродовольчих ринків у Європі.

"Вирішення проблем лежить не тільки в польсько-українських відносинах, адже за організацію і правила торгівлі на спільному європейському ринку відповідає Європейська Комісія", - резюмував Секерський.

Як повідомлялося, в неділю біля українсько-польського пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" трапився інцидент, під час якого польські аграрії відкрили українські вантажівки та висипали частину зерна. Україна звернулася до поліції Польщі з вимогою відкрити справу за фактом інциденту, що і зробили польські правоохоронні органи.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА