18:01 31.10.2023

Зеленський обговорив із прем'єром Болгарії шляхи гарантування безпеки в регіоні Чорного моря

2 хв читати
Зеленський обговорив із прем'єром Болгарії шляхи гарантування безпеки в регіоні Чорного моря

Президент України Володимир Зеленський у Міжнародний день Чорного моря провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим.

Як повідомляє пресслужба Зеленського, було обговорено проблематику гарантування безпеки в регіоні Чорного моря в контексті грубого порушення Росією свободи судноплавства та стан реалізації комплексу домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту глави держави до Болгарії в липні 2023 року.

"Символічно, що наша розмова відбувається в Міжнародний день Чорного моря. На жаль, агресія Росії перетворила Чорноморський регіон на зону бойових дій і загроз для свободи судноплавства. Ми маємо спільними зусиллями знайти шляхи забезпечення безпеки в цьому важливому для Європи та світу регіоні", - наголосив він.

Глава держави детально поінформував прем'єра Болгарії про зусилля України щодо забезпечення світової продовольчої безпеки шляхом функціонування альтернативного експортного коридору. В цьому контексті було відзначено спільну ініціативу за участю Болгарії, Туреччини та Румунії щодо протимінної діяльності в акваторії Чорного моря, яка є практичним внеском у безпеку в Чорноморському регіоні. Зеленський також заявив про готовність України брати активну участь у проєктах із розмінування.

Окрему увагу було приділено ключовим питанням двосторонньої взаємодії.

"Я надзвичайно позитивно оцінюю активізацію українсько-болгарської співпраці. Ми вже бачимо, як наша єдність, як міцна позиція чорноморських держав працює проти російської агресії. Ми також вдячні за політичну підтримку Болгарією європейських прагнень України, за активну участь у реалізації "Шляхів солідарності" та імплементації Української формули миру", - зазначив глава держави.

Президент окремо поінформував Ніколая Денкова про ситуацію на передовій та першочергові потреби сил оборони України. В цьому контексті він подякував за нещодавні рішення болгарського уряду щодо посилення військових спроможностей України й наголосив на пріоритетності зміцнення української ППО перед початком зимового періоду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА