16:00 13.07.2021

Законопроект про національні спільноти пропонує створити будинки національностей у кожному обласному центрі України - заступник міністра закордонних справ

2 хв читати
Законопроект про національні спільноти пропонує створити будинки національностей у кожному обласному центрі України - заступник міністра закордонних справ

Закон про національні спільноти України пропонує створити будинки національностей у кожному обласному центрі, повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Пропонується створити окремі будинки для національностей у кожному обласному центрі. Пропонується створити окремі програми за рахунок державного бюджету й місцевих бюджетів для забезпечення і загальних прав національних спільнот, і прав особливих, які стосуються збереження самобутності", - сказав Боднар на всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика" в Києві у вівторок.

За його словами, законопроект створює нову правову рамку, яка передбачає функціонування нового органу, що опікується взаємодією між державою і національними спільнотами.

"Це вже створена Державна служба з питань етнополітики та віросповідань. Але в законі, на законодавчому рівні чітко прописуються її повноваження", - пояснив заступник глави МЗС.

Боднар також зазначив, що другий наратив - це бажання забезпечити саме на законодавчому рівні рівність всіх громадян України, незалежно від національності, і збереження їхньої самобутності.

"Ідеться про забезпечення прав, зокрема представників національних спільнот, як у громадян України, зокрема вивчення української мови. З іншого боку, національні спільноти - це окрема категорія громадян України, які мають свої потреби і права, мають свою мову, свою самобутність. І саме цей закон має збалансований підхід, щоб забезпечити єдність української нації та збереження самобутності національних спільнот", - наголосив він.

Боднар нагадав, що законодавство з питань нацменшин було затверджено в Україні ще в 1992 році.

"Відтоді Україна стала частиною багатьох міжнародних конвенцій у сфері захисту національних спільнот і національних меншин. У нас багато підписано двосторонніх домовленостей і договорів. З метою актуалізації теми в правовому полі як раз було прийнято ідею про те, щоб розробити цей законопроект, враховуючи напрацювання, які вже є в міжнародних спільнотах в інших країнах. Ми, звісно, використовували досвід, насамперед, наших сусідів, особливо там, де є численна українська громада", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА