11:33 27.05.2021

Нардеп від "Голосу" Василенко очолила Бюро жінок-парламентаріїв Міжпарламентського союзу

2 хв читати
Нардеп від "Голосу" Василенко очолила Бюро жінок-парламентаріїв Міжпарламентського союзу

Народний депутат України фракції "Голос" Леся Василенко офіційно стала президентом Бюро жінок-парламентаріїв Міжпарламентського союзу (МПС), повідомляє прес-служба партії "Голос".

Як зазначають у політсилі, таку високу посаду в керівних органах МПС Україна посідає вперше.

За словами Василенко, призначення президентом Бюро МПС сприятиме поліпшенню дипломатичних відносин із парламентами інших країн, а також посилить голос України в світі з ключових міжнародних питань. "Наступні два роки - велика можливість для нашої країни стати лідером у просуванні інклюзивного світового порядку денного та рівних можливостей для чоловіків і жінок", - прокоментувала депутат.

У своїй першій промові як президент Бюро жінок-парламентаріїв під час Асамблеї МПС вона звернула увагу на необхідність врахування принципів гендерної рівності під час розробки національних стратегій виходу з пандемії. Зокрема, політик закликала парламенти всіх країн удосконалити законодавство в питанні гендерної чутливості та скасувати дискримінаційні закони.

"У подоланні пандемії та розбудови кращого "завтра", ми маємо пам’ятати, що наслідки COVID-19 зовсім не гендерно-нейтральні. На передовій боротьби з пандемією 70% борців - це жінки. Водночас від наслідків пандемії найбільше постраждали також жінки. Понад 245 мільйонів жінок із усього світу стали жертвами домашнього насилля. Жінок найбільше серед тих, хто втратили роботу або були вимушені піти в неоплачуваний сектор економіки. Водночас лише чверть депутатських мандатів та керівних посад у світі обіймають жінки", - зазначила Василенко.

При цьому вона акцентувала на чотирьох завданнях, які варто виконати для того, щоб "побудувати сильніший, витриваліший і безпечніший світ". По-перше, за словами Василенко, варто посилити рівний доступ жінок і чоловіків до керівних посад у місцях ухвалення рішень: співвідношення має бути щонайменше 50/50.

По-друге, на думку парламентарія, потрібно створити рівні умови економічного зростання. Для цього, вважає нардеп, державні стратегії та програми мають забезпечувати інклюзивну систему соцзахисту та доступні послуги з догляду за дітьми.

По-третє, як наголосила вона, парламенти мають активізувати свої зусилля у боротьбі з насильством щодо жінок, зокрема в інтернеті. Вона вважає, що ця "тіньова пандемія має бути викоренена раз і назавжди".

"По-четверте, парламенти мають стати прикладами гендерної рівності та відкритості. Рівні можливості для жінок і чоловіків парламентаріїв означають, що парламенти мають стати просторами, вільними від сексизму та стереотипів. Закони мають ухвалюватися через призму рівності, а бюджети мають бути гендерно збалансованими", - додала Василенко на відкритті Асамблеї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА