12:11 30.01.2020

Генпрокуратура України не отримувала запитів від США щодо допомоги в розслідуванні справ компанії Burisma

2 хв читати
Генпрокуратура України не отримувала запитів від США щодо допомоги в розслідуванні справ компанії Burisma

Правоохоронні органи США не направляли запитів до Генеральної прокуратури України щодо надання правової допомоги в розслідуванні кримінальних проваджень, у яких фігурує компанія Burisma ("Бурісма"), наголошує генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

"Досі нічого не надходило", - сказав Рябошапка в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Як раніше повідомлялося з посиланням на Рябошапку, Генпрокуратура продовжує аудит справ, які було відкрито за попереднього керівництва відомства, зокрема велике кримінальне провадження, в якому фігурує компанія Burisma ("Бурісма"). Раніше йшлося про аудит 15 кримінальних проваджень, в яких згадується власник "Бурісми", екс-міністр екології Микола Злочевський.

У травні 2014 року син на той час віце-президента США Джозефа Байдена Гантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited.

Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура розслідувала декілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала одну зі справ до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента цієї групи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

У вересні 2019 року колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування стосовно Джозефа Байдена або його сина Гантера Байдена мають відбуватися в США, а Україна не має правових підстав для цього. "Я не знаю жодних причин проводити розслідування стосовно Джо Байдена або Гантера Байдена відповідно до українського законодавства... Це юрисдикція США", - сказав Луценко в інтерв'ю "BBC. Україна".

Низка американських ЗМІ повідомила, що президент США Дональд Трамп 25 липня намагався в телефонній бесіді переконати президента України Володимира Зеленського в необхідності розпочати розслідування стосовно Гантера Байдена. При цьому президент, чинячи тиск на Київ, до цього заморозив надання фінансової допомоги країні.

Під час перебування віце-президентом в адміністрації Барака Обами Джо Байден, зокрема, курирував пов'язані з Україною питання. Водночас його син Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії Burisma. В Україні стосовно компанії було відкрито розслідування.

Адвокат Трампа Руді Джуліані у низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику та участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна було звільнено на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином.


Повний текст інтерв'ю з Рябошапкою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА