20:38 13.11.2019

Трампу потрібна була публічна заява Зеленського щодо початку розслідувань стосовно Burisma - Тейлор

3 хв читати
Трампу потрібна була публічна заява Зеленського щодо початку розслідувань стосовно Burisma - Тейлор

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор повідомив, що президентові США Дональду Трампу недостатньо було особистої обіцянки президента України Володимира Зеленського провести розслідування справи стосовно компанії Burisma Holdings, у якій працював син колишнього віце-президента США Джо Байдена Гантер.

"Я зрозумів, що президент Трамп через посла Сондленда (посла США в ЄС Гордона Сондланда - ІФ) просив президента Зеленського публічно розпорядитися провести ці розслідування, недостатньо було лише пообіцяти це особисто, йому потрібна була публічна заява", - сказав Тейлор під час публічних слухань щодо імпічменту стосовно президента Дональда Трампа в середу в Палаті представників Конгресу США.

Посол назвав тривожним використання необхідності розслідувань взамін на військову допомогу.

"Одна справа - це використовувати важіль тиску для зустрічі в Білому домі. Інша річ, думаю, це використовувати важіль для надання допомоги у сфері безпеки - країні, яка перебуває в стані війни, яка залежить від допомоги та демонстрації підтримки. Це набагато тривожніше", - зазначив Тейлор.

Також дипломат розповів, що дізнався, що 26 липня, наступного дня після дзвінка Трампа й Зеленського, посол Сондленд був присутній на зустрічі з "високим українським чиновником у Києві".

Так, зокрема, співробітник посольства супроводжував Сондленда в ресторан після цієї зустрічі, де останній зателефонував президентові США.

"Посол Сондленд сказав президенту Трампу, що українці готові рухатися вперед", - розповів Тейлор.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні також дізнався від свого співробітника, що той запитав Сондленда про розмову.

"Посол Сондленд відповів, що президент Трамп більше турбується про розслідування стосовно Байдена, на якому наполягав Джуліані", - зазначив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи справді, за словами Сондленда, Трамп більше турбується про розслідування стосовно Байдена, ніж про Україну, Тейлор додав: "Так, і щодо Burisma".

Демократи з Палати представників американського конгресу розпочали розслідування, що стосується імпічменту президента США Дональда Трампа. На такий крок вони пішли, дізнавшись зі ЗМІ, що Трамп під час літньої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським тиснув на співрозмовника, прагнучи змусити його провести розслідування стосовно Байдена-молодшого.

Демократи вважають, що Трамп зловжив повноваженнями, прагнучи створити проблеми Джо Байдену - своєму потенційному суперникові на президентських виборах 2020 року.

У результаті Білий дім оприлюднив стенограму розмови. З'ясувалося, що Трамп справді порушував тему Байдена, однак, судячи з документа, тиску на Зеленського не чинив. Сам український президент також підтвердив, що не відчував тиску з боку Трампа.

Стенограма не стала для демократів доказом відсутності тиску, й вони продовжують розслідування.

Під час перебування на посаді віце-президента в адміністрації Барака Обами Джо Байден, зокрема, курирував пов'язані з Україною питання. В цей самий час його син Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії "Бурісма".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА