11:52 06.09.2019

До системи формування держслужби повертається політичний вплив - Ващенко

2 хв читати

 Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Костянтин Ващенко вважає, що до системи формування державної служби повертається політичний вплив.

"Сьогодні є політична воля спростити порядок. Реалізовуючи цю волю, ми намагалися, і мені здається, нам вдалося, запропонувати певні механізми, яким чином це має виглядати, у разі, якщо приходить новий міністр і у нього немає "хімії", наприклад, із державним секретарем. Тому у нас виникли три варіанти, як діяти в цій ситуації", - сказав Ващенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, пропоновані зміни вводять механізм ротації, якого не було. "Це означає, що в межах однієї категорії держслужбовців можуть поміняти місцями", - пояснив він.

Друга зміна - це механізм позачергової оцінки, коли ставлять певні завдання на три місяці, а потім відбувається оцінювання їх виконання.

"І, нарешті, є третій механізм, якщо не можна задіяти перший і другий. Коли є конкретний обґрунтований перелік претензій, то державного службовця категорії "А" може бути звільнено", - зазначив чиновник.

Водночас, за його словами, у разі такого звільнення держслужбовцю виплачують шестимісячну заробітну плату, а також протягом року його може бути прийнято без конкурсу на посаду категорії "А".

"Тому можна сказати, що дійсно повертається політичний вплив, і цього не треба приховувати, це наслідок політичної волі, яку на сьогодні демонструє владна команда щодо перезавантаження", - додав Ващенко.

Як повідомлялося, депутати Верховної Ради від фракції "Слуга народу" зареєстрували законопроект (№1066) про внесення змін до законів "Про державну службу", "Про Кабінет Міністрів" і "Про центральні органи виконавчої влади" щодо перезавантаження влади, яким серед іншого пропонують, щоб суб'єкт призначення міг прийняти рішення щодо припинення роботи держслужбовця категорії "А" за власною ініціативою або на підставі подання, внесеного відповідним міністром або керівником центрального органу виконавчої влади протягом одного року з моменту призначення такого міністра або керівника центрального органу виконавчої влади.

Повний текст інтерв'ю з Ващенком буде оприлюднено в стрічці новин і на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА