19:19 03.10.2018

Асоціація правників України виступає проти законопроекту щодо впровадження інституту уповноважених осіб органів юстиції

2 хв читати

Асоціація правників України (АПУ) виступає проти законопроекту №9140, що передбачає впровадження посади "уповноважена особа органу юстиції", вважаючи цю ініціативу загрозою створення в державі "квазінотаріату".

Відповідний текст звернення асоціації до Верховної Ради, а також парламентського комітету з питань економічної політики оприлюднено на сайті організації.

В асоціації акцентували увагу на тому, що нині в Україні сформувалася передбачена законодавством система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок вчиняти нотаріальні дії.

Коментуючи аргументи ініціаторів законопроекту щодо неможливості громадян, які проживають у сільській місцевості, оплачувати послуги приватних нотаріусів, в асоціації зазначили, що нині вчинення нотаріальних дій покладено не лише на приватних, а й на державних нотаріусів, які працюють у державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси). При цьому в населених пунктах, де немає нотаріусів, нотаріальні дії вчиняють уповноважені на це посадові особи органів місцевого самоврядування.

Таким чином, нині питання доступності населення до нотаріальних послуг вирішено і не потребує розширення кола суб'єктів, уповноважених на вчинення нотаріальних дій, вважають в асоціації.

В АПУ упевнені, що ухвалення проекту закону призведе до негативного правового ефекту зі значною кількістю правових ризиків. "Наділення уповноважених осіб органів юстиції повноваженнями щодо вчинення реєстраційних дій несе додаткові ризики посилення рейдерства. Замість унормування кола суб'єктів, які наділені повноваженнями у сфері державної реєстрації, законопроект пропонує доповнити його новим суб'єктом, який не несе достатньої відповідальності за законність вчинення реєстраційних дій", - вважають в асоціації.

Як повідомлялося, 1 жовтня на сайті Верховної Ради було зареєстровано законопроект №9140, що передбачає впровадження посади "уповноважена особа органу юстиції" і надання таким особам повноважень для нотаріальних і реєстраційних дій у селах, селищах міського типу і містах районного значення. Ця законодавча ініціатива була аргументована відсутністю у громадян, що проживають у сільській місцевості, належного доступу до нотаріальних і реєстраційних послуг.

Уповноважені особи органів юстиції зможуть посвідчувати угоди (договори купівлі-продажу, міни, дарування, довіреності), видавати свідоцтва про право на спадщину, виступати держреєстраторами у разі вчинення ними нотаріальних дій із нерухомим майном або об'єктом незавершеного будівництва, реєстрації прав на земельні ділянки в сільській місцевості. Уповноважених осіб органів юстиції також мають намір наділити правами для реєстрації змін у відомостях про юридичну особу в держреєстрі після видачі свідоцтва про право на спадщину на частку засновника (учасника) у статутному капіталі (пайовому фонді).

Міністр юстиції Павло Петренко 3 жовтня представив законопроект на профільному комітеті - Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА