11:04 14.09.2018

Митрополит Онуфрій назвав призначення Константинополем екзархів в Україну неканонічним втручанням

2 хв читати
Митрополит Онуфрій назвав призначення Константинополем екзархів в Україну неканонічним втручанням

Константинопольський патріарх Варфоломій не мав права втручатися в церковні справи Києва, вважає глава УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій.

"Константинопольський патріарх прислав в Україну двох своїх екзархів. Це антиканонічно, тобто неканонічна дія Константинопольської церкви", - заявив митрополит Онуфрій в інтерв'ю, показаному в п'ятницю українським телеканалом "Інтер".

На думку глави УПЦ (МП), "Константинополь не має ні морального, ні канонічного права втручатися в справи України". "Вони хочуть командувати і вчити нас жити?" - поставив запитання митрополит, наголосивши, що церква "не може жити за стандартами мирського життя".

Саме надання константинопольського Томосу про автокефалію обмежувало б свободу УПЦ, вважає він.

"У нас є свій Синод, є свій Архієрейський собор, у нас є свій церковний суд, у нас все є... Томос - це вже обмеження нашої свободи, яка у нас є. Нам цього не потрібно. Якщо він комусь потрібен, нехай роблять його - нам він не потрібен, у нас є всі атрибути вільного життя для нашого духовного успішного служіння людям", - сказав митрополит Онуфрій.

Тиждень тому Константинопольський патріархат призначив двох екзархів до Києва "в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні". Такою була відповідь Константинополя на прохання президента України Петра Порошенка видати Томос про утворення єдиної помісної церкви в країні.

Цей крок Константинопольської церкви в Московському патріархаті розцінили як вторгнення на його канонічну територію і пригрозили розривом відносин із Константинополем. Дії у відповідь Константинополю обговорюватимуть у п'ятницю на позачерговому засіданні Священного синоду в Москві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА