15:27 12.09.2018

Київ підготував проект звернення до ОЗХЗ щодо ситуації з викидами хімікатів заводом "Кримський Титан" в окупованому Криму

3 хв читати
Київ підготував проект звернення до ОЗХЗ щодо ситуації з викидами хімікатів заводом "Кримський Титан" в окупованому Криму

Україна підготувала проект звернення до Організації із забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) щодо ситуації з викидами шкідливих хімічних речовин розташованим на території тимчасово окупованого Росією Криму заводом "Кримський титан", повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Щодо звернення, у нас готовий проект, але ми робитимемо це, коли отримаємо всі докази. На сьогодні чітких доказів, що це стосується саме хімічної зброї, там немає", - сказав П.Клімкін журналістам у середу в Києві.

За його словами, якщо Україна не матиме чітких доказів, то Росія може це використати.

"Тим не менш, з секретаріатом ми зв'язалися і щойно отримаємо докази, безпосередньо підемо", - додав глава МЗС.

П.Клімкін уточнив, що Україна звернулася до інших організацій системи ООН.

Як повідомлялося, жителі Армянська (тимчасово окупований Крим) із 24 серпня масово скаржаться в соцмережах на поганий запах у повітрі і жовтий наліт, схожий на іржу, який покриває металеві предмети. На деревах, за їхніми словами, жовтіє та завчасно обпадає листя. Деякі мешканці міста повідомляють також про першіння в горлі та висипи на шкірі.

"Влада" Криму в ніч на 4 вересня оголосила про рішення зупинити на два тижні роботу армянської філії "Титанових інвестицій" з огляду на перевищення гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду на півночі півострова. Крім того, в Армянську на два тижні оголосили позапланові канікули. Дітей дошкільного та шкільного віку "з профілактичною метою" у супроводі матерів відправили на відпочинок до кримських санаторіїв.

Із 6 вересня контрольні пункти в'їзду/виїзду "Каланчак" і "Чаплинка" (Херсонська обл., на адміністративній межі з окупованим Кримом) тимчасово припинили свою роботу з огляду на екологічну ситуацію з кримським заводом, у штатному режимі працює КПВВ "Чонгар".

4 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що 4 вересня з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Він повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

8 вересня спікер МЗС Мар'яна Беца в ефірі "5 каналу" повідомила, що Київ направить звернення до ОЗХЗ щодо хімічного забруднення в окупованому Криму, щойно буде зібрано всі матеріали та докази, щойно з'являться результати експертиз стосовно реального стану хімічного забруднення в окупованому Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА