19:51 30.05.2018

У Франції очікують ратифікації ВР міжурядової угоди про закупівлю Україною вертольотів Airbus Helicopters

3 хв читати
У Франції очікують ратифікації ВР міжурядової угоди про закупівлю Україною вертольотів Airbus Helicopters

У Франції очікують, що підписана в Парижі 29 травня главою МВС Арсеном Аваковим і держсекретарем Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфіном Жені-Стефано (Delphine Geny-Stephann) міжурядова угода про закупівлю українською стороною 55 вертольотів сімейства Airbus Helicopters буде ратифікована українським парламентом уже найближчим часом, повідомляють французькі ЗМІ.

"Угода, підписана у вівторок, має бути ратифікована парламентом України в найближчі тижні для набуття чинності", - зазначає французька La Tribune.

У зв'язку з цим видання акцентує: ратифікація досягнутих домовленостей відкриє нову сторінку в роботі підрозділу європейського концерну Airbus - Airbus Helicopters на "все ще дуже проамериканському" пострадянському ринку.

За даними La Tribune, укладена угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється в EUR555 млн. Постачання перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma українському замовнику заплановано на 2018 рік.

"Франція планує надати фінансову підтримку цієї операції державними гарантіями і позикою Казначейства", - цитує видання офіційну заяву Міністерства економіки та фінансів Франції.

У зв'язку з цим La Tribune також уточнює: частина закуповуваних українською стороною у Airbus машин буде новими, частина вертольотів, зокрема, важкі H225 вантажопідйомністю понад 10 тонн, належать французькій лізинговій Parilease - дочірній компанії BNP Paribas.

Донедавна плановані до постачання Україні вертольоти Н225 перебували в експлуатації міжнародної компанії CHC Helicopter, але після аварії одного з них у квітні 2016 року в Північному морі в Норвегії в травні того ж року дію лізингового договору було припинено, згідно з 11-м розділом закону США про банкрутство, пише видання.

Як підкреслює La Tribune, відповідно до домовленостей, нові машини будуть поставлені в Україну безпосередньо Airbus.

Як повідомлялося, в 2017 році МВС озвучило плани зі створення в Україні вже в 2018 році державної системи вертолітної служби порятунку і реагування на надзвичайні ситуації, яка буде оснащена вертольотами українського і західного виробництва.

У держбюджеті 2018 року на створення єдиної державної системи авіаційної безпеки та цивільної оборони передбачено 900 млн грн, з них 200 млн грн – щодо загального фонду, 700 млн грн – щодо спецфонду за рахунок надходжень від спецконфіскаціі. Ще 400 млн грн планується виділити щодо загального фонду на придбання, модернізацію і ремонт вертолітної техніки входить в підпорядкування МВС держслужбі з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

За даними глави МВС, європейська вертолітна техніка буде експлуатуватися підрозділами ДСНС, Прикордонної служби і Нацгвардії.

Досвід двосторонньої ВТС між Україною та Францією має в нових умовах істотний нереалізований потенціал, зокрема передбачає забезпечену в рамках укладеної у 2008 році угоди на потужностях Конотопського авіаремзаводу "Авіакон" за участю французької Sagem модернізацію вертольотів вогневої підтримки армійської авіації Сухопутних військ ЗС України .

Підприємство, що входить до держконцерну "Укроборонпром", у липні 2016 року отримало сертифікат відповідності системи якості вимогам стандарту НАТО AQAР 2120.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА