19:05 18.05.2018

Секретар Венеціанської комісії візьме участь у роботі комітету ВР з обговорення поправок до законопроекту про Антикорупційний суд

2 хв читати
Секретар Венеціанської комісії візьме участь у роботі комітету ВР з обговорення поправок до законопроекту про Антикорупційний суд

Секретар Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) Ради Європи Томас Маркер прибуде в Київ і візьме участь у роботі профільного комітету Верховної Ради України з обговорення поправок до законопроекту про Антикорупційний суд, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Експерти Венеціанської комісії, які давали попередні висновки – і дуже добре, що приїжджає секретар Венеціанської комісії – і братиме участь безпосередньо в роботі профільного комітету і в обговоренні всіх тих поправок, які подано до парламенту", – сказав П.Петренко в ефірі телеканалу "112-Україна" у п'ятницю.

Він зазначив, що закон про Антикорупційний суд насамперед має відповідати Конституції України, і "тут немає жодних заперечень", а народні депутати повинні виписати його фінальний текст так, щоб він відповідав рекомендаціям Венеціанської комісії. "Завдання депутатів – і ми як Міністерство юстиції готові їм у цьому допомогти – виписати такі формулювання, щоб вони відповідали рекомендаціям Венеціанської комісії та українській Конституції", – сказав міністр.

Також він наголосв, що це буде "український незалежний Антикорупційний суд", тому що процедура обрання і кінцеве рішення Вищої ради правосуддя щодо призначення суддів буде відбуватися згідно з нормами українського законодавства і Конституції.

П.Петренко уточнив, що громадська рада міжнародних експертів матиме суттєвий вплив і можливості рекомендувати найкращих кандидатів, які пройдуть професійне тестування та співбесіди, "щоб ці судді були справді незалежними". "Тому що вони ухвалюватимуть дуже важливі рішення щодо топ-корупціонерів", – додав міністр.

Раніше цього дня народний депутат з фракції "Народний фронт" Леонід Ємець на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук повідомив: "З хороших новин про Антикорупційний суд. Нібито на початку наступного тижня в Україну прибуде десант представників Венеціанської комісії. Це повинно зняти питання маніпуляцій текстом рекомендацій Венеціанської комісії".

Перед цим спікер Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив журналістам, що в понеділок, 21 травня, о 15:00 розпочнеться засідання парламентського комітету з правової політики і правосуддя, де буде розглянуто законопроект про Антикорупційний суд. Спікер також прогнозує винесення цього законопроекту на голосування в сесійну залу вже в найближчий пленарний четвер, 24 травня.

"З 15 дискусійних моментів щодо 14 позиції вже узгоджено. Триває дискусія про громадську раду міжнародних експертів... Комітет повинен дати відповідь у понеділок. Юридичні служби парламенту повинні його обробити і дати рішення", – сказав А.Парубій.

Як повідомлялося, 17 травня, офіційний представник МВФ Джеррі Райс заявив, що закон про Антикорупційний суд є критично важливою вимогою для завершення четвертого перегляду програми співпраці України з МВФ.

Верховна Рада 1 березня прийняла за основу президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА