14:14 27.12.2017

TI пропонує Порошенку доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд

2 хв читати
TI пропонує Порошенку доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд

Громадська організація Transparency International (ТІ) Україна вказує на невідповідність деяких положень президентського законопроекту (№7440) про Вищий антикорупційний суд рекомендаціям Венеціанської комісії від 6 жовтня, через що пропонує главі держави відкликати цю ініціативу і внести доопрацьований проект закону.

"Представництво глобальної мережі, дослідивши положення законопроекту №7440, дійшло висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії від 6.10.2017. (...) Є обґрунтовані сумніви, що у разі ухвалення проекту закону України №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" він дозволить здійснити незалежний та неупереджений добір суддів та забезпечити належне функціонування майбутнього Вищого антикорупційного суду. ТІ Україна пропонує президентові України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований із врахуванням вищевказаних рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

Так, у заяві зазначено, що в ч. 5 ст. 8 проекту закону передбачена лише дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів. Її негативний висновок щодо кандидата на посаду судді може бути проігнорований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України - 11 голосами з 16 членів ВККС. Водночас Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям та донорам вирішальну роль у процесі добору суддів. Отже, під знаком чистота відбору суддів, зазначає ТІ Україна.

По-друге, предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає всі злочини, що підслідні НАБУ. Водночас розширено низку злочинів, які підслідні Національній поліції України та Державному бюро розслідувань. У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду має відповідати підслідності НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"Це може завантажити Вищий антикорупційний суд надто великою кількістю справ", - побоюються в організації.

Третій момент, на який звертають увагу в ТІ Україна, - в ч. 2 ст. 7 проекту закону визначені нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду: він повинен мати значний досвід здійснення в міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби із корупцією, мати знання та практичні навички застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини.

"Такі вимоги суттєво звужують кількість потенційних кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, що, прогнозовано, не дозволить належним чином провести їх добір", - прогнозують в організації.

Як повідомлялося, 22 грудня у Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенком законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". 26 грудня його текст оприлюднено на сайті парламенту.

Раніше прес-служба президента повідомила, що деякі експерти презентували П.Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА