20:24 21.11.2017

Київ хоче визнання перспективи повноправного членства в ЄС на саміті "Східного партнерства"

2 хв читати
Київ хоче визнання перспективи повноправного членства в ЄС на саміті "Східного партнерства"

Україна хоче отримати визнання перспективи повноправного членства в Європейському Союзі в рамках саміту "Східного партнерства", який відбудеться 24 листопада в Брюсселі, зазначає заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
"Саміт Східного партнерства (СП), який відбудеться на цьому тижні, пов'язаний з особливими очікуваннями в Україні, зокрема через історію з непідписанням Угоди про асоціацію чотири роки тому. (...) Головний меседж СП "more for more"- більше інтеграції у разі великих реформ - в основному розуміється як необмежена можливість інтегруватися в ЄС, аж до повноправного членства. І ми хочемо визнання такої перспективи в документах саміту СП", - написала О.Зеркаль на сторінці в Фейсбуці у вівторок.
Вона нагадала, що "Східне партнерство" об'єднує "дуже різні країни". "Три з шести країн регіону уклали угоди про асоціацію з ЄС. Дві - входять в ЄАЕС і ОДКБ з Росією. Дві країни постраждали від безпосередньої агресії з боку Росії. Тому, наприклад, неможливо знайти консенсус щодо визнання в декларації саміту СП очевидного факту - агресії Росії проти України", - з жалем констатує О.Зеркаль.
На її думку, єдиний вихід із ситуації - "тверезо оцінити інтереси один одного і позбутися від надмірних очікувань".
"Наша вимога перспективи членства в ЄС обгрунтована амбіціями українського суспільства і неймовірно сильним запитом на проєвропейські реформи. Багатьом в Європі не подобається думка, що українці буквально воюють за європейські цінності. Потрібно визнати, що не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України", - прогнозує заступник голови МЗС.
При цьому вона вказала, що слід використовувати кожен шанс для демонстрації своїх намірів інтегруватися з ЄС та для захисту власних інтересів.
О.Зеркаль також підкреслила, що факт неповного використання українською стороною технічних і фінансових можливостей для підтримки внутрішніх реформ і впровадження Угоди про асоціацію з ЄС, які дає "Східне партнерство", "свідчить не тільки про нашу повільність і неефективність, це повною мірою стосується і ЄС, який довго і гіпербюрократічно визначає формати надання допомоги".
Як повідомляли раніше два високопоставлених європейських чиновника, Європейський Союз на саміті Східного партнерства не буде піднімати тему "плану Маршалла" для України, однак готовий запропонувати Україні та іншим партнерам доступ до Європейського зовнішнього інвестиційного плану.
Ще один високопоставлений європейський чиновник заявив, що в ході саміту не планується обговорювати конфлікти, в які залучені країни-учасниці цієї програми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА