13:07 30.05.2016

Експерти вважають за доцільне зниження для партій прохідного бар'єра до ВР

2 хв читати
Експерти вважають за доцільне зниження для партій прохідного бар'єра до ВР

Експерти Асоціації професійних політичних консультантів (АРРС) наголосили на необхідності зниження 5-відсоткового бар'єра для проходження політичних партій до українського парламенту.

"Ми зараз повернулися з конгресу (21-й Міжнародний конгрес політичних консультантів, який відбувся 20-21 травня в Копенгагені - ІФ) і з огляду на те, що було багато спілкування з парламентарями і зустрічей, нам вдалося розібратися в системі їхніх виборів, і ми вважаємо, що є моменти, які було б добре застосувати в Україні", - розповіла політичний консультант, голова АРРС, член Європейської асоціації політичних консультантів Ганна Тенетко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Зокрема, за її словами, в Данії існує 2-відсотковий бар'єр для проходження політичних партій, немає внеску для реєстрації учасником виборчого процесу, що має позитивний ефект під час проведення виборів у цій країні.

Експерт-аналітик, директор компанії Ukrainian PolitconsultingGroup, член АРРС Дмитро Разумков додав, що якщо подивитися історію останніх місцевих виборів в Україні, то законодавство так прописано, щоб нові політсили не могли потрапити до місцевих рад. Що стосується виборів до Верховної Ради, то, на думку експерта, 5-відсотковий бар'єр проходження до парламенту не створює рівних умов діючим і новим партіям.

"Усі ми прекрасно розуміємо: що менше учасників процесу, то легше домовитися", - пояснив Д.Разумков, додавши, що партії на сьогодні є закритим акціонерним товариством.

"Якби такий бар'єр, як 5%, було знижено до 2% або хоч б до 3%, ми змогли б отримати ширше представництво у Верховній Раді України та місцевих радах", - сказав він, зазначивши, що це дало б змогу оновити українську владу.

Політичний консультант, заступник голови АРРС Олена Каткова зазначила, що 5-відсотковий бар'єр не є європейською нормою, що підтвердила раніше ПАРЄ, яка рекомендувала встановити бар'єр на рівні не більше ніж 3%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА