12:20 14.01.2016

Необхідна для безвізового режиму з ЄС система електронного декларування почне працювати в поточному році - Чумак

3 хв читати
Необхідна для безвізового режиму з ЄС система електронного декларування почне працювати в поточному році - Чумак

Призначений раніше урядом член Національного агентства із запобіганню корупції (НАПК), народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Чумак вважає, що система електронного декларування почне працювати вже у цьому році, і оптимістичний у прогнозах щодо роботи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК).

Як відомо, система електронного декларування є однією з умов запровадження безвізового режиму з ЄС.

"Воно (електронне декларування – ІФ) у цьому році обов'язково буде. Ми це вирішимо", - сказав В. Чумак у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер, відповідаючи на запитання про те, які шанси введення в дію системи електронного декларування в 2016 році, за умови ухвалення законопроекту №3755, що скасовує положення в держбюджеті-2016 про відстрочення введення нової системи електронного декларування на рік.

Він наголосив, що введення системи електронного декларування в такому вигляді, як це зараз передбачається, не вирішує певних проблем, які нині існують.

"Тут треба вирішувати проблеми дещо ширше. Це проблема поетапного декларування усіма декларантами в електронному вигляді. Можливо, першими мають декларувати свої доходи топ-чиновники, яких дуже швидко можна навчити тут в Києві, а решту – потім. Особи публічного права, можливо, сільські голови, можливо, їх на цей рік можна буде звільнити від декларування", - сказав член НАПК.

Вю Чумак додав, що ці чиновники, можливо, зможуть подавати декларації у паперовому варіанті, однак топ-чиновники мають обов'язково подати електронну декларацію в цьому році.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, в якому місяці цього року можна очікувати початку функціонування системи електронного декларування, депутат сказав: "Я думаю, що за умови, якщо буде ефективно працювати комісія із відбору ще двох членів антикорупційного агентства - це головна умова... якщо хоча б за три тижні вони виберуть, дай Боже, щоб ми до кінця лютого змогли це запустити".

В. Чумак також додав, що загалом у нього оптимістичні прогнози щодо роботи Національного агентства із запобігання корупції. "Так, оптимістично дивлюся, вже все є, все готово", - додав він.

Водночас, виступаючи на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, В. Чумак сказав: "Оголосити про запуск системи ми маємо в першому кварталі цього року".

Також на комітеті він додав, що законопроект, що скасовує поправку про відстрочення запуску системи електронного декларування, необхідно підтримати.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", глава комітету Єгор Соболєв після засідання комітету в четвер заявив, що засідання не вважатиметься закритим і продовжитися наступного вівторка, 19 січня, оскільки немає кворуму і відповідно не було можливості комітетові проголосувати за які-небудь рішення.

Раніше В. Чумак повідомив, що Верховна Рада в процесі доопрацювання закону про держбюджет-2016 відклала на рік – до 1 січня 2017 року – запровадження нової системи фінансового контролю державних службовців, що передбачає декларування всіх активів в електронному вигляді. Він зазначив, що саме електронне декларування, а не фізичний початок роботи НАПК, є нашим головним зобов'язанням України перед ЄС щодо отримання безвізового режиму. Парламентарій зазначив, що цей пункт було додано до урядового проекту держбюджету і про нього ніхто не чув у залі Верховної Ради.

Цього ж дня у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект №3755, згідно з яким скасовується положення в держбюджеті-2016 про відстрочення введення нової системи електронного декларування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА