13:50 11.12.2015

Держави ЄС виступили за збереження Шенгенського простору, незважаючи на міграційну кризу

2 хв читати
Держави ЄС виступили за збереження Шенгенського простору, незважаючи на міграційну кризу

Цілісність Шенгенського простору була важливим пунктом порядку денного Ради ЄС з юстиції і внутрішніх справ, заявив після засідання ради в Брюсселі міністр закордонних справ та з питань міграції та притулку головуючого в Євросоюзі Люксембургу Жан Ассельборн.

"Як ви знаєте, деякі держави-члени тимчасово ввела контроль на внутрішніх кордонах з причини масового припливу мігрантів в Європейський союз", - сказав Ж. Ассельборн на прес-конференції в п'ятницю ввечері.

"Сьогодні всі держави-члени висловили свою прихильність до цього простору", - запевнив він, уточнивши, що Шенген функціонуватиме лише у разі дотримання правил. За його словами, Рада ЄС погодилася по багатьом позиціям.

"Перш за все, є згода про необхідність посилення координації при намірі прийняття національного рішення про тимчасове запровадження контролю на внутрішніх кордонах. Таке національне рішення має прямий вплив на сусідні держави-члени, які іноді відчувають на собі наслідки. Ось чому координація, попереднє інформування є пріоритетними", - наголосив глава МЗС Люксембурга.

Крім того, він відзначив необхідність усунення недоліків контролю на зовнішніх кордонах Шенгенського простору.

Ж. Ассельборн повідомив, що міністри ЄС обговорювали також обмеження за часом введення контролю на внутрішніх кордонах. Він нагадав, що "такий контроль має бути обмежений строком на 6 місяців". В березні 2016 року закінчаться шестимісячні терміни перших держав, які встановили такий контроль, зокрема, Німеччини та Австрії.

"Міністри погодилися, що за наявності серйозних проблем, які ставлять під загрозу функціонування Шенгенського простору, якщо вони будуть встановлені на підставі об'єктивних фактів, треба буде приймати спільне європейське рамкове правило, щоб продовжувати контроль на деяких ділянках понад 6 місяців", - сказав Ж. Ассельборн.

Реагуючи на думки в ЗМІ про можливість виключення з Шенгену якоїсь країни, міністр пояснив: "Юридично неможливо виключити держава з Шенгенської зони. Шенгенські правила передбачають поетапні заходи, щоб вирішувати проблеми, що може призвести до відновлення контролю на деяких ділянках внутрішньої кордону".

Член Єврокомісії з внутрішніх справ, Дімітріс Аврамопулос, який брав участь у прес-конференції, у свою чергу заявив: "Незважаючи на міграційну кризу, Шенген не становить проблем, а зовсім навпаки. Ми маємо використовувати інструменти Шенгену, щоб він міг нам допомогти вирішувати проблеми. І це можливолише якщо ми коректно реалізуємо правила і посилимо контроль на зовнішніх кордонах".

Він також відзначив важливість взаємної довіри, обміну інформацією та розвідувальними даними між державами-членами.

"Потрібно зробити акцент на посиленні Шенгену, не треба його розвалювати", - наголосив Д. Аврамопулос.

Він додав, що в Єврокомісії розмірковують над змінами в прикордонному Шенгенському кодексі, щоб забезпечити систематичний контроль на зовнішніх кордонах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА