10:17 15.07.2015

Гройсман розповів, як відбуватимуться місцеві вибори 25 жовтня

2 хв читати
Гройсман розповів, як відбуватимуться місцеві вибори 25 жовтня

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман розповів, як відбуватимуться місцеві вибори, відзначивши вихід із "гібридної" системи виборів, коли частину депутатів обирали за списками, а іншу частину - в мажоритарних округах.

"Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори. Хочу тезово пояснити, як же все-таки відбуватимуться вибори 25 жовтня", - написав спікер парламенту на своїй сторінці у Facebook у вівторок уночі.

В.Гройсман розповів, що в селах і селищах із населенням до 90 тис. вибори відбуватимуться за звичайною мажоритарною системою. При цьому вибори до міськрад, райрад та облрад відбуватимуться вже за пропорційною системою.

Абсолютною більшістю обиратимуть мерів міст із населенням понад 90 тис. Кандидат має набрати більше ніж 50% голосів, для чого передбачена можливість проведення другого туру.

Місто, район, область поділяються на округи. У кожному окрузі партія може висунути свого кандидата. Виборчі блоки цього зробити не можуть, оскільки законом не передбачені.

Якщо партія набрала 5% голосів, кількість кандидатів, що пройшли від неї, визначається відповідно до кількості голосів, поданих безпосередньо за депутата в окремому окрузі. "До ВР проходять ті кандидати від партії, які отримали найбільшу підтримку виборців, а не ті, яких партія поставила на перші місця у списку", - наголосив В.Гройсман.

На бюлетені буде позначено прізвище кандидата, а навпроти - назву партії, від якої він висувається. "Таким чином, відбуватиметься одночасне голосування за кандидата та за партію", - зазначив спікер парламенту. Окрім цього, за його словами, висунення мерів також відбуватиметься лише від партій.

В.Гройсман також розповів, що вперше до закону введено європейську норму щодо присутності у списку партії не менше ніж 30% представників однієї статі.

"Ну і нарешті, для тих, хто говорить, що через новий закон певні округи можуть залишитися без своїх представників, відповім – виборцям нема за що хвилюватись, оскільки депутати відповідатимуть за все місто, а Рада зможе додатково розподілити відповідальність депутатів за округи", - запевнив спікер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА