14:18 25.05.2015

Київ згоден на особливий статус Донецької та Луганської областей після виборів там за українським законодавством і міжнародними стандартами - Яценюк

2 хв читати
Київ згоден на особливий статус Донецької та Луганської областей після виборів там за українським законодавством і міжнародними стандартами - Яценюк

Україна готова надати особливий статус Донецькій та Луганській областям, але лише після виборів там за українським законодавством та відповідно до міжнародних стандартів, наголошує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

В інтерв'ю британській The Financial Times А.Яценюк нагадав, що пункт про вільні та справедливі місцеві вибори в Донецькій і Луганській областях на базі українського законодавства виборах прописаний у Мінських угодах.

За його словами, для проведення таких вільних і справедливих місцевих виборів необхідно створити відповідні передумови. "Тому ми попросили БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів і прав людини - ІФ) підтвердити, чи відповідають стандартам ОБСЄ і БДІПЛ наявні в Донецьку та Луганську умови. Таким чином, ми готові провести вільні та справедливі вибори. Але немає жодних шансів провести такі вибори під дулом пістолета Росії", - сказав А.Яценюк.

"Ми проводитимемо вибори, і нове, законне керівництво отримає особливий статус. Інакше ми не можемо надати цей спеціальний статус терористам. Ми хочемо говорити із законно обраними чиновниками з Донецька та Луганська", - додав він.

Зокрема, за його словами, основною умовою є припинення вогню. "Я завжди говорю: послухайте, але якщо це припинення вогню, поясніть мені, що це означає? Ми втратили близько 90 українських солдатів після введення в дію режиму припинення вогню, понад 400 дістали поранень", - сказав прем'єр-міністр.

Наступним кроком, наголосив він, є відведення важкого озброєння. "Ви знаєте, що вони зробили? Вони затягнули його (важке озброєння - ІФ) назад, до дитячих садків, гаражів та супермаркетів", - повідомив прем'єр.

"І те саме питання стосується забезпечення кордону. Ми розуміємо, що Росія не прагне реалізувати цієї вирішальної частини Мінських домовленостей", - резюмував А.Яценюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА