10:31 03.03.2015

ЄС задоволений підсумком тристоронньої зустрічі щодо постачання російського газу

2 хв читати
ЄС задоволений підсумком тристоронньої зустрічі щодо постачання російського газу

Заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович задоволений тим, що в результаті тристоронніх переговорів, що відбулися в понеділок у Брюсселі, вдалося гарантувати повне застосування зимового пакета газопостачання в Україну.

"Ми також домовилися провести тристоронні переговори про подальшу діяльність за зимовим пакетом. Я переконаний, що газопостачання на ринок ЄС у безпеці", - наголосив він у заяві за підсумками переговорів, у яких взяли участь міністр енергетики Росії Олександр Новак і міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Верховний представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Федерика Могеріні також високо оцінила підсумки цієї зустрічі, яка, за її словами, "допоможе скоротити розбіжності щодо газопостачання між Україною і Росією".

"Ці зусилля є частиною конкретної підтримки ЄС виконання Мінських угод", - наголосила глава дипломатії ЄС.

Головуючий на зустрічі М.Шефчович виділив у своїй заяві три основні домовленості, досягнуті в результаті тристоронніх переговорів.

По-перше, сторони підтвердили намір цілком забезпечити виконання зимового пакета, погодженого на попередній зустрічі. Українська компанія "Нафтогаз" робитиме передоплату й замовлятиме в Газпрому достатню кількість газу для покриття всього внутрішнього споживання в Україні за березень. Нафтогаз продовжує гарантувати безперебійний транзит газу до ЄС. Газпром постачатиме до 114 млн кубометрів на добу передоплаченого й замовленого обсягу газу в погоджені пункти доставки. Виконуючи ці зобов'язання, сторони продемонструють свою надійність, відповідно, як важливого постачальника природного газу до ЄС і як ключового транзитера російського газу до ЄС.

По-друге, сторони визнали, що питання газопостачання в деякі райони Донецької та Луганської областей є дуже складним у правовому, технічному і політичному сенсах. Обговорення триватиме.

По-третє, сторони заявили про готовність далі провадити тристоронні переговори, щоб домовитися про подальшу діяльність за зимовим пакетом, як це передбачено в Мінській декларації від 12 лютого 2015. Європейська комісія пропонує сторонам представити свої пропозиції за можливими пунктами порядку денного наступної тристоронньої зустрічі. На цій основі Європейська комісія запропонує проект порядку денного й запросить сторони на зустріч до кінця березня 2015 р.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА