18:01 25.03.2014

Яценюк наполягає на ліквідації ОДА та делегуванні їхніх повноважень новоствореним виконкомам у регіонах України

3 хв читати

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наполягає на ліквідації обласних державних адміністрацій (ОДА) як органів виконавчої влади в країні.

"Як прем'єр-міністр я наполягаю на ліквідації обласних державних адміністрацій і вважаю це рудиментом минулого", - сказав він під час наради з представниками органів місцевого самоврядування - членами Всеукраїнської асоціації міст України з обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Києві у вівторок.

У зв'язку з цим А.Яценюк заявив про необхідність створити місцеві виконавчі комітети в регіонах після внесення змін до Конституції та законодавства.

"Виконкоми мають узяти на себе всю відповідальність за стан справ у кожній області", - сказав він.

Згідно з чинною Конституцією, голів ОДА призначає президент країни.

А.Яценюк додав, що проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади залишає за центральними органами влади лише функції щодо загального нагляду за дотриманням законодавства в особі префектів на місцях і без можливості розпорядження коштами.

"Чому я говорю про загальний нагляд? Тому що органи прокуратури мають бути позбавлені корупційної функції загального нагляду", - сказав А.Яценюк.

При цьому прем'єр-міністр закликав учасників наради підтримати наявний проект концепції, який передбачає також перерозподіл податкових надходжень держбюджету на користь місцевих органів влади та має бути внесений разом із редакцією нової Конституції до парламенту 15 квітня поточного року.

"Якщо парламент блокуватиме проведення реформи місцевого самоврядування, то уряд жорстко стоятиме на тому, щоб цю реформу було ухвалено, зокрема і в публічній площині, з конкретними прізвищами, партіями та групами, які відмовлятимуться підтримувати реформу, а це буде, навіть немає сумнівів", - додав А.Яценюк.

За його словами, в проекті концепції уряд також передбачає, зокрема, оподаткування нерухомого майна громадян із високим рівнем доходу. "Спочатку це впровадження, я його назвав би індикативним податком, для того, щоб здійснити реєстрацію кожного платника податків і побудувати систему збору. Потім це буде вже ефективна ставка оподаткування, яка дасть місцевим бюджетам можливість отримувати кошти", - сказав А.Яценюк.

За його словами, уряд також має намір разом із передачею місцевим органам влади функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції частково передати функції з державної реєстрації майна.

Як уточнив під час наради міністр юстиції Павло Петренко, йдеться про передачу функцій держреєстрації майнових прав, а також низки адміністративних послуг тим місцевим органам влади, які створять відповідні технічні умови для їх виконання на місцях. Водночас регламентувати проведення реєстраційних дій, а також вести держреєстри, як і раніше, буде Мін’юст, уточнив міністр.

Зі свого боку віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Володимир Гройсман додав, що реалізацію концепції в частині держреєстрації майна пропонується апробувати як пілотний проект в одному з обласних центрів України.

Він також наголосив, що децентралізація та делегування місцевим органам влади повноважень із розпорядження фінансовими коштами збільшить ефективність їх використання щонайменше на 30%.

Як пояснив журналістам перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства і регіональної політики Геннадій Зубко, в частині перерозподілу податкових надходжень держбюджету йдеться про зарахування до місцевих бюджетів частини податку на прибуток, частку якого остаточно ще не визначено. Зокрема, за його словами, голова міської ради Львова Андрій Садовий пропонує спрямовувати до місцевого бюджету до 50% надходжень податку на прибуток.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА