10:02 06.02.2014

Пшонка хоче поговорити з лідерами опозиції про реалізацію закону про амністію, дія якого закінчиться 17 лютого

3 хв читати
Пшонка хоче поговорити з лідерами опозиції про реалізацію закону про амністію, дія якого закінчиться 17 лютого

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляє про плани зустрітися з лідерами опозиції, щоб наблизити виконання закону про амністію учасників масових акцій, дія якого закінчується 17 лютого, повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ прес-служби Генпрокуратури.

"Я звертався до опозиції. У моїх планах є зустріч із керівниками опозиції, з депутатами для того, щоб наблизити виконання цього закону. Кожен має усвідомлювати серйозність цього питання", - сказав В.Пшонка.

За його словами, 15-денний термін виконання умов, виписаних у законі, є реальним. Якщо 17 лютого не буде повідомлення Генеральної прокуратури про виконання прописаних у законі умов, то, за словами генпрокурора, закон скасовується. "Тобто, він не діятиме. І піде в архів історії. Цього не хотілося б", - зазначив В.Пшонка.

Відповідаючи на запитання про можливі технічні збої в роботі сайта Генеральної прокуратури України, які теоретично можуть перешкодити публікації повідомлення, В.Пшонка сказав: "Не таємниця, що спроби завадити роботі офіційного сайта Генеральної прокуратури є. Але технічно ми ситуацію тримаємо. Так чи інакше – вихід завжди є. Наприклад, я можу запросити вас і зробити цю офіційну заяву про те, що закон діє, бо виконано всі умови. Можу зробити це й у прямому ефірі".

Як повідомлялося, закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" (так званий закон про амністію) Верховна Рада ухвалила пізно ввечері 29 січня. Опозиція наполягала на звільненні учасників акцій без будь-яких умов і згодом назвала закон авторства Ю.Мірошниченка "законом про заручників".

Згідно з текстом закону, оприлюдненим 29 січня на сайті парламенту, звільняються від кримінальної відповідальності особи, яких підозрюють або обвинувачують у порушенні низки статей КК України за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які розпочалися наприкінці листопада 2013 року, і закриваються відповідні кримінальні провадження.

Згідно зі ст. 9 закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації, проте вводиться в дію з дня, що йде за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення генерального прокурора України про фактичне здійснення учасниками масових акцій протесту сукупності певних дій:

звільнення всіх зайнятих у місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об'єктів;

розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві учасниками масових акцій протесту;

розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо в місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції.

Водночас ст. 10 відводить протестувальникам на виконання сукупності дій 15 днів із дня, що йде за днем після набуття чинності законом. Ст. 11 уточнює, що після закінчення цього терміну закон втрачає чинність.

5 лютого В.Пшонка заявив, що звільнення від кримінальної відповідальності за новим законом про амністію стосується 259 осіб, яким було оголошено про підозру в скоєнні злочинів. Із них було заарештовано близько 150 осіб (залишаються під вартою близько 70), до інших було застосовано домашній арешт або особисте зобов'язання.

Генпрокурор також зазначив, що якщо до 17 лютого не буде виконано ці умови, то правоохоронні відомства, слідчі прокурори, судді діятимуть у рамках своїх повноважень так, як це передбачають Кримінальний і Кримінальний процесуальний кодекси України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА