10:03 30.01.2014

Закон про амністію вводиться в дію лише з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вул. Грушевського

3 хв читати
Закон про амністію вводиться в дію лише з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вул. Грушевського

Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", ухвалений Верховною Радою в середу, вводиться в дію тільки з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вулиці Грушевського.

Згідно з текстом закону, оприлюдненим у середу на сайті парламенту, звільняються від кримінальної відповідальності особи, підозрювані або обвинувачувані в порушенні низки статей КК України за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року, й закриваються відповідні кримінальні провадження.

Згідно зі ст. 9 закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації, проте вводиться в дію з дня, що йде за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення генерального прокурора України про фактичне здійснення учасниками масових акцій протесту сукупності певних дій:

звільнення всіх зайнятих у місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об'єктів;

розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві учасниками масових акцій протесту;

розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо в місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Водночас ст. 10 відводить протестувальникам на виконання сукупності дій 15 днів з дня, наступного за днем набуття чинності закону.

Ст. 11 уточнює, що після закінчення цього терміну закон втрачає чинність.

Автор закону - народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко стверджує, що закон не передбачає необхідності звільнення проїжджої частини вулиці Хрещатика та прилеглих до неї вулиць, а стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних з діяльністю органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади.

"Закон не передбачає необхідності звільнення проїжджої частини вулиці Хрещатик і прилеглих до неї вулиць. Він стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних з діяльністю органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади. Про згортання Майдану не йдеться, можливість мирних протестів залишається", - зазначив політик.

Ю.Мірошниченко додав, що цей законопроект є компромісним, а головна його цінність у тому, що він дасть змогу зняти напруженість у суспільстві.

За його словами, представники опозиції взяли участь у створенні ухваленого парламентом закону, але відмовилися в результаті за нього голосувати, тому що не здобули підтримки в цьому питанні серед своїх прибічників.

"Головне, що закон ухвалено. Ми переконані, що наші колеги з опозиції також зацікавлені, щоб він працював", - резюмував парламентарій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА