09:35 31.01.2024

Законопроєкти про постмортальне батьківство військових передбачають передання репродуктивних клітин спадкоємцям або близьким родичам

2 хв читати

Два законопроєкти, що регулюють постмортальне батьківство/материнство, зареєстровані у Верховній Раді, передбачають у разі загибелі/смерті військового передання репродуктивних клітин загиблого його спадкоємцям або близьким родичам.

Зокрема у законопроєкті №10437, авторами якого виступають 13 депутатів різних фракцій, зазначено, що в разі смерті або визнання в установленому порядку мертвим військовослужбовця, чиї репродуктивні клітини зберігаються, право розпорядження ними здійснюватиме його спадкоємець або спадкоємці в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

Проєкт закону №10438, автором якого є народний депутат фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу, передбачає, що в разі загибелі або смерті військовослужбовця право на збереження, використання або перенесення третій стороні для донорського штучного запліднення збережених репродуктивних клітин має передаватися його близьким родичам.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ та соціальних мережах розпочалася дискусія навколо проблеми утилізації біоматеріалу та репродуктивних клітин загиблих військових, дружини яких у такий спосіб не мали змоги скористатися допоміжними репродуктивними технологіями (ДРТ) та завагітніти від загиблих чоловіків. Згідно з чинним законодавством, біоматеріал неживих має бути утилізовано.

Зі свого боку Міністерство охорони здоров'я уточнило, що кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових, і колізію, яка не дає змоги зберігати біоматеріал загиблих військових, буде усунуто.

МОЗ нагадало, що у 2024 році в Україні було запроваджено державне фінансування допоміжних репродуктивних технологій, а в березні 2024 року набуде чинності закон, який дозволяє сім'ям військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини і використовувати їх для продовження роду українських захисників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА