18:49 31.03.2023

Електронний рецепт, який запрацює з 1 квітня, спростить доступ українців до лікування - експерт

2 хв читати
Електронний рецепт, який запрацює з 1 квітня, спростить доступ українців до лікування - експерт

Електронний рецепт, який запроваджують на всі рецептурні препарати з 1 квітня, фактично спростить доступ українців до лікування, вважає голова Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) Володимир Руденко.

"Паралельно з паперовим із завтрашнього дня вводиться й електронний рецепт. Це дасть змогу спростити доступ. Електронний рецепт працює в програмі "Доступні ліки" понад три роки, і працює нормально. Жодних інших змін із завтрашнього дня немає", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи побоювання, що запровадження з 1 квітня електронного рецепта на всі рецептурні препарати обмежить доступ українців до лікування, Руденко зазначив, що "той факт, що частина аптек продає рецептурні препарати без рецепта, є порушенням наказів МОЗ і законів".

"Те, що, наприклад, каптопрес мають продавати за рецептом, є точно не новиною, так було і вчора, і сьогодні, і так буде завтра. Просто запроваджується електронний рецепт для того, щоб спростити доступ. Ідея в тому, щоб зменшити самолікування, а не зменшити доступ до лікарських засобів. Уже давно був анонс про запровадження електронного рецепта, але до закінчення війни діє перехідний період, будуть паралельно ходити і електронний, і паперовий рецепти, до кінця війни ніхто не робив жодних змін, щоб хтось когось у чомусь обмежив", - сказав він.

Руденко наголосив, що електронний рецепт уже давно працює в програмі "Доступні ліки".

"Колись безконтрольна торгівля лікарськими засобами має закінчитися. Ніде у світі немає такого, щоб ти прийшов в аптеку і тобі могли продати все, що завгодно", - сказав він.

Як повідомлялося, з 1 квітня рецептурні ліки продаватимуть і за електронним, і за паперовим рецептом, але в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що можливості придбати препарати без рецепта не буде.

МОЗ уточнило, що перелік рецептурних препаратів не розширюється і не змінюється. Водночас в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що лікарські засоби, які українці традиційно широко застосовують, будуть доступні лише за рецептом.

У соціальних мережах пацієнти повідомляють, що в аптеках "виникли величезні черги", "сайти аптек не працюють", "фармацевти толком нічого не знають".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА