12:44 18.08.2021

Карантинні обмеження скоротили кількість програм сурогатного материнства в Україні за участю іноземців, але попит стабільно високий - думка

3 хв читати
Карантинні обмеження скоротили кількість програм сурогатного материнства в Україні за участю іноземців, але попит стабільно високий - думка

Карантинні обмеження дещо скоротили кількість наявних в Україні програм сурогатного материнства за участю іноземних громадян, але попит на них із боку іноземців стабільно високий, повідомила медичний адвокат Олена Бабич.

"Попит на послугу сурогатного материнства з боку іноземних громадян стабільно високий. Карантинні обмеження торкнулися і цієї сфери: кількість програм за участю іноземних громадян зменшилася, але вони є", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Бабич наголосила, що однією з обов'язкових умов застосування сурогатного материнства є генетичний зв'язок дитини хоча б з одним із батьків. "Якщо такого зв'язку немає - це що завгодно, але не сурогатне материнство", - сказала вона.

Коментуючи інформацію про встановлений Нацполіцією факт торгівлі новонародженими під виглядом сурогатного материнства в одній із клінік Києва, Бабич зазначила, що сурогатне материнство в Україні можливе лише для подружніх пар.

"Не знаю, що саме сталося в цій ситуації, але зазвичай "схема" виглядає так. Самотній чоловік-іноземець приїжджає в Україну. Тут йому знаходять жінку, готову вступити у "фіктивний" шлюб для подальшої участі в програмі сурогатного материнства як батьки. Щоб така програма відповідала вимогам законодавства, у жінки мають бути медичні показання до сурогатного материнства (неможливість виносити дитину), а також до використання донорської яйцеклітини. Подружня пара проходить програму в клініці. Народжується дитина й оформляються всі відповідні документи, де подружня пара записана батьками. Далі батько з дитиною їде в країну свого постійного проживання, а "матір" через якийсь час позбавляють батьківських прав", - сказала вона.

Адвокат наголосила, що "грань між сурогатним материнством і торгівлею дітьми дуже тонка".

"Вона полягає в наявності генетичного споріднення батьків або одного з них із дитиною і в правильному оформленні документів. До мене регулярно звертаються іноземні пари, у яких виникають проблеми в програмах сурогатного материнства з недобросовісними агентствами та клініками. Також пишуть сурогатні мами з проблемними історіями, коли їх обманюють ті самі посередники. Скандали виникають регулярно, але більшість із них не виносять у публічну площину і вирішують у приватному порядку", - пояснила Бабич.

Водночас адвокат зауважила, що для жінок, які хочуть стати сурогатними матерями, але при цьому убезпечити себе, необхідно "критично мислити й уважно вивчати документи, які вони планують підписувати".

"Особливу увагу, звісно, має бути приділено договору з майбутніми батьками. Це фактично єдиний документ, в якому фіксуються умови, права та обов'язки сторін. Категорично не можна вступати в програму без підписаного договору, з яким обов'язково ознайомитися до підписання", - сказала юрист.

Як повідомлялося, у вівторок голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що правоохоронці встановили факти торгівлі новонародженими під виглядом сурогатного материнства в одній із клінік Києва, щонайменше 13 дітей були вивезені до однієї з країн східної Азії. Організатором схеми виступав керівник клініки, якому знаходили клієнтів. Для того щоб отримати дитину, замовник мав сплатити приблизно $70 тис. й укласти фіктивний шлюб з українкою. А вже потім псевдоподружжя замовляло послугу сурогатного материнства. Надалі від дітей "матері" відмовлялися, і батьки вивозили їх до однієї з республік східної Азії.

Водночас голова Нацполіції наголосив на необхідності законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА