16:31 19.05.2020

СУП закликала ВР ухвалити законопроект про впровадження на фармринку України "положення Болар"

2 хв читати
СУП закликала ВР ухвалити законопроект про впровадження на фармринку України "положення Болар"

Спілка українських підприємців (СУП) закликала народних депутатів підтримати в другому читанні законопроект про ліквідацію штучних бюрократичних бар'єрів і корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я №2429, що впроваджує в Україні так зване положення Болар, яке дозволяє вітчизняним фармкомпаніям подавати заявку на держреєстрацію генеричного лікзасобу до завершення терміну дії патенту на оригінальний препарат.

"СУП вважає проект закону №2429 стратегічним для розвитку фармацевтичної галузі в Україні. Наша бізнес-спільнота звертається до народних депутатів із проханням підтримати законопроект у цілому на найближчому засіданні й дати поштовх для розвитку галузі на сучасному європейському рівні", - зазначило бізнес-співтовариство у зверненні у вівторок.

Законопроект вирішує цілу низку проблем, які створюють корупційні ризики і стримують розвиток галузі, наголосили в бізнес-асоціації. Зокрема, він пропонує гармонізацію вимог патентного законодавства - впроваджує так званне положення Болгар.

"Це дозволить виробникам генеричних ліків займатися розробкою і реєстрацією лікарських засобів до завершення терміну дії патенту на оригінальний препарат. А також прискорить появу ефективних доступних для населення ліків і розвиток вітчизняного виробництва", - пояснили в СУП.

Окрім цього, законопроект дасть змогу стабілізувати ринок донорської крові в Україні, вважають у СУП. "Поточний стан служби крові в країні є катастрофічним - лише п'ять центрів з приблизно 400 мають сучасне обладнання. Законопроект передбачає залучення приватних інвестицій до закладів служби крові з використанням механізмів державно-приватного партнерства - і внутрішніх, і зовнішніх", - зазначили в бізнес-асоціації.

Крім цього, законопроект дозволить створити умови для збільшення обсягів заготівлі плазми крові й виробництва з неї препаратів крові в Україні. "Законопроект №2429 сприятиме забезпеченню внутрішніх потреб медицини у компонентах і препаратах крові, дефіцит яких в світі зростає", - додали в асоціації.

Ухвалення цієї законодавчої ініціативи дасть змогу також скасувати зайві регуляторні бар'єри в торгівлі: вона пропонує виключити сертифікати якості на серію психотропних речовин із переліку документів, необхідних для отримання дозволу на ввезення в Україну. "Цю вимогу пропонується замінити на інформацію про кількісний хімічний склад за показниками специфікації виробника", - пояснили в СУП, додавши при цьому, що вимоги сертифікації в ЄС та інших країнах немає і вона ускладнює імпорт готових лікарських засобів і сировини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА